Google lanceert Project Loon: met ballonnen overal ter wereld internettoegang
Dankzij ballonnen overal ter wereld internet. Het klinkt zo ambitieus dat het haast wel van Google moet komen. Google[x], het experimentele laboratorium van Google dat eerder met de driverless car en Google Glass kwam, heeft Project Loonaangekondigd. Zelfs op de meest onbereikbare plekken op aarde internettoegang hebben, dat is het doel. Het gebruikte middel lijkt ouderwets: ballonnen in de stratosfeer moeten het signaal doorgeven.
Het klinkt als een gek idee, maar volgens Google zijn er grote voordelen te behalen: nu heeft twee derde van de wereldbevolking nog geen toegang tot breedbandinternet. Ook zou dit systeem een belangrijke rol kunnen spelen in noodhulp, als bijvoorbeeld een tsunami andere communicatiemiddelen heeft uitgeschakeld. Het project begint nu aan een pilot in Nieuw-Zeeland waar deze week 30 ballonnen worden opgelaten.
De ballonnen zullen 20 kilometer boven de aarde, waar ze geen last hebben van het weer of vliegverkeer, zweven op winden in de stratosfeer. Ze zouden zelf de richting kunnen bepalen door verticaal op en neer te bewegen om zo in een andere luchtstroming te komen. Google zegt ingewikkelde algoritmes te hebben geschreven zodat de ballonnen een dynamisch netwerk vormen. Zonne-energie en wind is alles wat de ballonnen nodig hebben om zich te verplaatsen.
Google is al langer actief met het aanbieden van internet via Google Fiber.
Critici zullen wel weer klagen dat het Google om informatie en winst is te doen. Het zal allemaal best en het zou zomaar kunnen, maar ik zie Apple iets dergelijks toch niet snel doen. Tenzij ze het kunnen uitmelken met belachelijke winstmarges natuurlijk.
Ze zijn in elk geval wel sterk vernieuwend bij Google, hoewel dit nou niet echt puur innovatief is verder. Maar het idee komt misschien wel voort uit de 20%-time.
http://www.computerworld.com/s/article/9229373/Time_off_to_innovate_Good_idea_or_a_waste_of_tech_talent_
Het is eigenlijk een low-budget versie van een satelietnetwerk. Ik ben benieuwd of het gaat lukken om de balonnen via windbesturing voor lange tijd in de goede configuratie te houden.
Aan de andere kant… Wat zouden geheime diensten er voor over hebben om op elk van die balonnen een goede camera te hebben? Zelfs met alleen een goede antenne zou je al veel info kunnen krijgen over o.a. militaire activiteiten (SIGINT).