Vijf vervoermiddelen van de toekomst

Tech, AI, auto
vrijdag, 29 november 2013 om 14:35
welingelichtekringen header 1
Is het einde van de ouderwetse auto dan nu echt in zicht? Vijf onderstaande vervoermiddelen zijn veelbelovend.
Urban Transport Pod
Het is een klein bakje op twee wielen. Op een touchscreen op het dashboard tik je je bestemming in en het futuristische ding brengt je er automatisch naar toe. Tijdens de rit lees je de krant op je tablet, want er is een wifi-connectie ingebouwd. De Urban Transport Pod wordt in een wijk in Londen getest.
Smart cars
Het idee bestaat al een tijdje, maar lijkt nu pas echt van de grond te komen. BMW en Nissan komen met kleine elektrische auto’s, die automatisch remmen als je je voet van het gaspedaal haalt. Met de accu kun je bijna 160 kilometer rijden.
Robotische auto
Een auto, die jou automatisch op de plaats van bestemming brengt. Bij Google kan het. Het bedrijf heeft 24 auto’s die samen al ruim 800.000 kilometer hebben afgelegd. De auto’s zien zelf de afrit die ze moeten nemen. Ze stoppen automatisch voor andere auto’s en vinden zelf het gebouw waar je moet zijn.
Hyperloop trein
Deze trein kan bijna 1300 kilometer per uur. Hij rijdt door een luchtdichte koker en is sneller, goedkoper en stiller dan elke andere trein. Het idee zit nog in de ontwerpfase, maar wordt steeds concreter.
Maglev trein
De magneetzweeftrein wordt al commercieel gebruikt in China en Japan. Zuid-Korea is bezig met de bouw ervan. Hij kan bijna 500 kilometer per uur en is vele malen schoner dan een gewone trein. Eerdere pogingen in Duitsland en Nederland zijn gestrand vanwege de hoge kosten.
Bron(nen): Discovery