Waarom zijn de hackers van de AIVD zo goed?

Gisteravond maakte de Volkskrant en Nieuwsuur bekend dat onze eigen AIVD cruciale informatie heeft verstrekt aan de Amerikaanse FBI over Russische hackers die actief waren tijdens de verkiezingscampagne in de VS. De krant legt vandaag uit waaróm onze inlichtingendienst zo goed is.

Een van de redenen is ervaring. De AIVD heeft al sinds 2000 een eigen offensief hackteam, nog voordat YouTube, Twitter en Facebook bestonden. Tweede dat wordt genoemd is dat Nederland in het algemeen vooroploopt als het gaat om internetgebruik.

Bovendien heeft ons land een van de grootste internetknooppunten ter wereld, AMS-IX genoemd. Honderden grote internetproviders maken in Amsterdam verbinding met elkaar, waardoor veel digitale aanvallen via Nederland gaan. De hackers van de AIVD kunnen zo de sporen van aanvallers gemakkelijker ontdekken en hebben daarin in de loop der jaren veel expertise opgebouwd.

Tenslotte vertellen bronnen aan de Volkskrant dat Nederlandse hackers, vergeleken met bijvoorbeeld Chinezen of Russen, erg zorgvuldig te werk gaan. Ze wachten liever een dag langer dan dat ze de kans vergroten om tegen de lamp te lopen.

 

Bron(nen):   De Volkskrant