Wat je moet doen als het glad is op de weg

De temperatuur ligt overdag rond het vriespunt. De wegen kunnen dus weer glad worden. Om te voorkomen dat je de weg afglibbert, moet je de volgende adviezen opvolgen.

1. Houd afstand
Ga minstens twee, maar liever drie of vier seconden achter iemand rijden. Dan kun je een stukje doorglijden als degene voor je plots op de rem trapt. Rijd uiteraard ook niet te hard en voeg niet op het laatste moment in.

2. Kijk ver vooruit
Kijk zover mogelijk voor je uit dan stuur je makkelijker de juiste lijn.

3. Trek op in zijn twee
Als je niet weg komt in de sneeuw of als het glad is buiten raadt de ANWB aan om op te trekken in de tweede versnelling. Dat voorkomt dat je gaat glijden. De kunst is om weinig gas te geven en de koppeling heel langzaam op te laten komen.

4. Rem hard of rem niet
ABS (antiblokkeersysteem) werkt alleen als je de rem hard indrukt. Trap tegelijk de koppeling en het rempedaal in en maak je geen zorgen als je pedaal gaat trillen of de rem rare geluiden gemaakt. ABS maakt dat je wielen blijven draaien en je dus kunt sturen. Soms kun je echter beter niet remmen, bijvoorbeeld in bochten. Laat dan het gas los en stuur rustig de bocht door. Glijd je weg blijf dan kalm in de goede richting sturen.

5. Blijf ook met winterbanden voorzichtig
Met winterbanden heb je een kortere remweg, maar dat geldt alleen als je niet hard rijdt. Wees dus evengoed heel voorzichtig op de snelweg. Je bandenspanning verlagen heeft overigens weinig nut.

Bron(nen):   RTL Nieuws