Waarom Elon Musk een Tesla in zijn raket stopte

Elon Musk sloeg met klamme handjes gade hoe zijn Falcon Heavy gisteren werd afgeschoten. De lancering van de raket is grotendeels geslaagd en leverde spectaculaire beelden op. Een van de opvallende kenmerken was de Tesla aan boord.

“Ik had al beelden in mijn hoofd van een grote ontploffing op het lanceerplatform, een wiel dat over de weg zou stuiteren en het Tesla-logo dat ergens plompverloren zou landen”, zei de oprichter van Tesla en SpaceX op een persconferentie. De Falcon Heavy is de krachtigste raket sinds de Saturnus 5 uit de jaren ’60 en ‘70 en heeft een rode Tesla Roadster de ruimte ingeschoten. In het najaar zal de auto voorbij Mars vliegen. Hij moet uiteindelijk in een baan om de zon terechtkomen.

Maar waarom toch die auto aan boord? “Een auto in een raket stoppen is tegelijk dwaas en leuk. Maar dwaze en leuke dingen zijn belangrijk”, legde Musk achteraf uit. “Normaal wordt bij een test van nieuwe raket een blok beton of zoiets als ballast gebruikt, maar dat is zo saai. Door deze beelden hoop ik dat mensen overal ter wereld opgewonden geraken over ruimtevaart.” Bovendien is het natuurlijk mooie reclame voor Tesla.

Musk legde ook uit dat de Falcon Heavy nog veel meer in zijn mars heeft. “De raket kan dingen naar Pluto lanceren, zonder tussenstop.  Je kan er satellieten mee lanceren… Je kan er mee doen wat je wil.” De test verliep niet helemaal vlekkeloos. Van de drie raketten wisten er maar twee een succesvolle landing te maken. De derde stortte naast het platform neer in zee.

Bron(nen):   VRT