Pas nu je wachtwoord aan: waarschijnlijk is het vindbaar met een zoekmachine

De wachtwoorden van 3,3 miljoen Nederlanders zijn eenvoudig op internet te vinden. Er zijn zelfs speciale zoekmachines waarin kwaadwillenden wachtwoorden en e-mailadressen kunnen opzoeken. Dat ontdekte het Algemeen Dagblad.

De gegevens zijn verzameld uit diverse datalekken van de afgelopen jaren van onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. De wachtwoorden en e-mailadressen die uit deze hacks afkomstig zijn, waren eerder alleen tegen betaling in de krochten van het internet te koop. Nu zijn ze veel gemakkelijker te vinden in een soort ‘Google voor wachtwoorden’. Pijnlijk is dat er veel defensiemedewerkers, parlementariërs en BN’ers in de lijst voorkomen.

De internetbedrijven die zijn gehackt, hebben hun gebruikers destijds geadviseerd om hun wachtwoord aan te passen. “Maar het blijft een gevaar, omdat mensen heel vaak wachtwoorden hergebruiken. Mensen staan op zoveel websites geregistreerd, dat ze vaak geen idee meer hebben hoeveel, vaak met hetzelfde wachtwoord”, zegt Herbert Bos, hoogleraar Systems en Network Security, aan de VU in Amsterdam tegen de krant. “Zelfs als je een beetje varieert met de cijfers in je wachtwoord, kunnen kwaadwillenden dat via geautomatiseerde programma’s snel achterhalen. En als mensen je e-mail en een wachtwoord hebben, hebben ze je identiteit.”

Criminelen kunnen met je gegevens bijvoorbeeld inloggen in een webshop, producten kopen en kiezen voor de optie ‘betaling achteraf’ of ze kunnen via je e-mail achter allerlei andere gegevens komen. Wil je weten of jouw wachtwoord ook op straat ligt? Kijk dan op de haveibeenpwned.com. Daar zie je direct welke wachtwoorden je moet aanpassen.

Bron(nen):   Algemeen Dagblad