Zoekmachine met 1,4 miljard wachtwoorden nu wél online

Vorige week kondigde het Algemeen Dagblad al aan dat er een zoekmachine online zou komen met 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden. Die werd toen offline gehaald, maar is nu weer terug.

Het gaat om de zoekmachine gotcha.pw die is ontwikkeld door D0gberry. Daarin staan 1,4 miljard wachtwoorden waarvan minstens 3,3 miljoen Nederlandse. Eerst was de programmeur nog bang voor mogelijke juridische gevolgen van zijn actie. Die zorg is nu weggenomen.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet denkt inderdaad dat de zoekmachine de Nederlandse wet niet overtreedt: “Je moet de privacy waarborgen, en dat is hier het geval omdat slechts de helft van een e-mailadres en twee tekens van het wachtwoord getoond worden. Daarmee is het tevens niet strafbaar: dat zou het pas zijn als gehele wachtwoorden werden getoond.”

D0gberry vertelt aan de krant dat hij nog niet klaar is met zijn ‘internetveiligheidscampagne’. “In Nederland was het een enorm succes, maar de rest van de wereld heeft nog wel een wake-upcall nodig. Nog steeds zijn er te veel mensen vatbaar voor misbruik.”

Bron(nen):   AD