Nieuwe privacywet gaat morgen in: dit gaat er veranderen

Vrijdag wordt de nieuwe Europese privacywet van kracht. Daarmee moeten burgers meer zeggenschap krijgen over hun privégegevens. Internetjurist Arnoud Engelfriet legt aan RTL Nieuws uit wat er gaat veranderen onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

“Je krijgt het recht om alle bedrijven waar je interactie mee hebt te vragen naar welke informatie ze van je hebben opgeslagen. Wat weet je over me? Zitten daar fouten in? Zo ja, dan heb je het recht om dat te corrigeren,” legt Engelfriet uit.

En de nieuwe wet moet streng worden nageleefd. Ook door grote machtige bedrijven als Facebook en Google. “Alle organisaties worden geacht zich hieraan te houden. Er kunnen stevige boetes worden opgelegd van wel 20 tot 40 miljoen euro.”

Maar eenvoudig is het niet om de informatie te achterhalen. “Je zult moeite moeten doen. Organisaties zullen niet naar jou toe komen om te vertellen welke gegevens ze van je hebben. Je moet als consument opkomen voor je rechten,” klinkt het.

Momenteel ontvang je mailtjes van allerlei bedrijven die om toestemming vragen om je bijvoorbeeld een nieuwsbrief te sturen. “Al die organisaties hebben zitten slapen onder de huidige wetgeving. Bedrijven en instanties mogen voortaan alleen een nieuwsbrief sturen als daarmee is ingestemd. De AVG is daar heel specifiek over. Er moet toestemming verkregen zijn.”

Bron(nen):   RTL Nieuws