In Papoea-Nieuw-Guinea wordt Facebook tijdelijk verboden

De overheid van Papoea-Nieuw-Guinea verbiedt Facebook voor een maand om onderzoek te kunnen doen naar de effecten van het medium op de bevolking.

Communicatieminister Sam Basil maakt zich zorgen over de gevolgen van Facebookgebruik voor het sociaal welzijn, de veiligheid en de productiviteit van de inwoners van het 3,5 miljoen inwoners tellende land. “Deze periode maakt het mogelijk om data te verzamelen over fake accounts, gebruikers die porno uploaden of valse informatie verspreiden. We kunnen ze zo opsporen en verwijderen van Facebook,” vertelt Basil aan de Post Courier. “Zo kunnen oprechte mensen met een echte identiteit het sociale netwerk op een verantwoordelijke manier gebruiken.”

Na het Cambridge Analytica-schandaal zag de overheid reden om Facebook tijdelijk aan banden te leggen. “De regering heeft nooit echt de kans gehad om de voor- en nadelen van Facebook te bestuderen of om de bevolking te leren hoe om te gaan met sociale media.” Het land onderzoekt ook of er behoefte is aan een eigen, lokale variant van Facebook.

Expert in digitale media en politiek, dr. Aim Sinpeng, van de universiteit van Sydney vindt het een vreemd besluit om Facebook een maand lang op zwart te zetten. “Ik weet niet wat ze met dit verbod denken te bereiken en waarom een ban noodzakelijk is. Je kunt toch ook een Facebook-analyse uitvoeren zonder het netwerk offline te halen? En welke data verzamelt de overheid? Als ze zich zorgen maken om fake news dan zijn er vele manieren om daar wat aan te doen zonder het hele medium te verbieden,” aldus Sinpeng in The Guardian.

Bron(nen):   The Guardian