Benzineauto met hoge kilometerstand mogelijk net zo smerig als diesel

Benzineauto's met veel kilometers op de teller kunnen net zo vervuilend zijn als de als veel smeriger bekend staande dieselauto's. Dat zou komen door een kapotte sensor, die de computer aanstuurt die het verbrandingsmengsel in de motor regelt. Het probleem treedt op bij auto's die meer dan 160.000 kilometer hebben gereden. Een op de zes geteste wagens overschreed de limiet voor stikstofoxiden (NOx) met ruim een factor tien ontdekte TNO. De luchtkwaliteit kan hierdoor nog tot 2030 verslechteren.

Bij twee van de twaalf onderzochte auto’s werden waarden gemeten van 1.059 en 1.234 milligram NOx per kilometer. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de vuilste dieselauto’s en ruim 13 en 15 keer boven de limietwaarde die gold toen deze auto’s nieuw waren.

Er rijden volgens de RDW 1,9 miljoen auto's rond in Nederland met meer dan 160.000 kilometer op de teller. "Doordat diesels steeds schoner worden, worden benzineauto’s na 2020 mogelijk de belangrijkste bron van stikstofoxiden in het verkeer", zegt mede-auteur Norbert Ligterink.

Volgens de onderzoekers is de steekproef te klein om echt te weten hoe ernstig het probleem is. "Het kan in de praktijk blijken niet te bestaan of zelfs twee keer zo groot zijn", klinkt het. Ze adviseren om meer auto's te onderzoeken.

Bron(nen):   De Volkskrant