In een half uur van Londen naar New York: deze economen voorspellen dat het kan

Nu duurt een vliegreis naar de andere kant van de oceaan nog minstens een uur of zeven, maar dat kan in de toekomst veranderen. Door via de ruimte te reizen zou je in minder dan een half uur vanuit Londen in New York staan.

Analisten van zakenbank UBS voorspellen een gouden toekomst voor bedrijven als SpaceX doordat ze reizen via de ruimte kunnen aanbieden. Een tripje naar Sydney, dat vanuit Londen minstens 23 uur duurt, zou dan in een uur kunnen. “Hoewel sommigen het vooral als science fiction zien, denken wij dat er een grote markt voor zal zijn”, aldus Jarrod Castle en Myles Walton van UBS.

Ze verwachten dat ruimtereizen het komende decennium veel meer mainstream zal worden. Er is veel concurrentie en de technologie ontwikkelt zich razendsnel, weten de twee analisten. “Particuliere bedrijven investeren momenteel agressief in ruimtevaart”, aldus Castle en Walton. Behalve SpaceX van Elon Musk zijn dat vooral Virgin Galactic van Richard Branson en Blue Origin van Amazon-topman Jeff Bezos.

De analisten denken wel dat “het onwaarschijnlijk is dat een raket op korte termijn meer dan 300 mensen zal kunnen vervoeren.” De capaciteit zal naar verwachting beperkt blijven tot 100 plaatsen, maar voegen ze daaraan toe: “Een verhoogde frequentie van het aantal ruimtevaartreizen zal het in de toekomst mogelijk maken om hetzelfde aantal passagiers als vliegtuigen vandaag te vervoeren”.

Bron(nen):   The Sun