Wat de nieuwe generatie smartphones over ons zegt

2019 belooft voor de smartphone-industrie een jaar te worden waarin wordt gebroken met oude tradities en waarin nieuwe types telefoons hun intrede gaan doen. Het gros van de techologietrends van het komende jaar zijn onder de tech nerds al bekend, maar voor het grotere publiek geven ze ook interessante ontwikkelingen weer. Want de nieuwe generatie smartphones is meer dan ooit een spiegel van onze identiteit.

Kan je je nog voorstellen dat je ooit een telefoon alleen gebruikte om te bellen? Dat je bij tijd en wijlen een smsje verstuurde, en dat je bestanden tergend traag verzond via infrarood? Het is een wereld van verschil met de manier waarop we tegenwoordig mobiele telefoons – of smartphones – gebruiken. Het delen van foto’s, momenten en gebeurtenissen staat voorop, bellen doet haast niemand meer en alles draait om internet. Je kan zeggen dat die generatie smartphones een tussenfase was en dat we nu, in 2019, op het punt staan een nieuw tijdperk te betreden. En die nieuwe generatie smartphones zegt veel over de maatschappij waarin we leven.

Zoals we hierboven stelden, draait het mobiele telefoongebruik tegenwoordig volledig om de snelheid van het internet. Websites die mobiel niet goed of snel laden krijgen minder bezoekers, smartphonebezitters kijken hele films of series op hun telefoon in de trein en als internet niet goed werkt raken we al snel gefrustreerd. Sommige smartphones werken nog net op 4G, wat een paar jaar geleden al een modern en zelfs revolutionair internetnetwerk was, nu is het 5G netwerk alweer in aantocht. Naast dat 5G sneller is dan 4G, hebben telefoons die 5G kunnen ontvangen vooral een betere ontvangst, wat met name scheelt op drukke plekken – iets wat een steeds grotere behoefte wordt nu steden steeds harder groeien.

We willen immers altijd goed bereik hebben op onze telefoon en altijd alles kunnen delen. Maar daarmee komt de tweede heikele kwestie rondom de nieuwe generatie telefoons om de hoek kijken: smartphones moeten steeds veiliger worden. Juist omdat we alles delen op de smartphone, geeft dit een schat van informatie weer voor de ontwikkelaars van de internetnetwerken of mobiele telefoons. Een goed voorbeeld van de urgentie voor goede privacy op de nieuwe smartphones is de kwestie rondom Huawei, waarbij directeuren en bestuurders worden opgepakt in het buitenland op verdenking van spionage. Een onderzoek van Samsung wees al uit voor de consument van vandaag privacy een van de belangrijkste thema´s is bij de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon. In een tijdperk waarin privacy, met name in combinatie met bijvoorbeeld sociale media, de krantenkoppen domineert, is het voor de smartphone van morgen essentieel dat persoonlijke gegevens goed vergrendeld worden.

 

Netflix verhoogt prijzen in Verenigde Staten

We staan overal in contact met beeld en zijn uitgegroeid tot wat de Netflix-generatie wordt genoemd. Series kijken doen we allang niet meer op televisie en een programma kunnen we op elk willekeurig moment terugkijken. Dat zorgt er ook voor dat beeldschermen steeds beter worden. Huawei (daar zijn ze weer) introduceerde voor dit jaar een mobiele telefoon met een opvouwbaar scherm, waardoor je een soort combinatie van tablet en telefoon krijgt. Overigens zorgen dit soort ontwikkelingen er wel voor dat de prijzen van smartphones de afgelopen jaren ook explosief zijn gestegen: 1000 euro voor een mobiele telefoon is al snel normaal. Smartphones zijn luxegoederen geworden, die alsnog basisbehoefte zijn, en mensen laten hun telefoons steeds vaker verzekeren tegen diefstal of schade.

Een andere nieuwe ontwikkeling die weergeeft hoe erg we van beeld zijn gaan houden in de 21e eeuw is de kwaliteit van de camera´s die smartphones hebben. De nieuwe generatie mobiele telefoons heeft vaak meerdere camera´s, die ver kunnen zoomen, slowmotion filmpjes kunnen maken en beeld van de hoogste kwaliteit afleveren. Dezelfde telefoons bevatten vaak handige programma´s om dit beeld gelijk te bewerken, waardoor de constante stroom aan visueel materiaal die het leven van mensen reflecteert alleen maar toe zal nemen in de komende jaren.

Als laatste wordt er in het productieproces van mobiele telefoons steeds meer gekeken naar recycling en hergebruik. Een smartphone duurzaam maken is een lastige opgave vanwege de grote hoeveelheden energie die de apparaten slurpen, maar zowel in de modellen zelf als in het geval van materiaal uit oude modellen is er genoeg winst te behalen. Grote telefoonmerken zijn dat steeds meer aan het verkennen.

Sneller internet, betere privacy, hogere beeldkwaliteit, mooiere foto´s en dat allemaal duurzamer: de smartphones die we dit jaar en de jaren erna kunnen verwachten zullen zowel spectaculair als revolutionair zijn. Smartphones zijn steeds meer een weerspiegeling van onze identiteit geworden, een product waarmee we ons identificeren en waar we soms meer aandacht aan geven dan aan familie of vrienden. Maar aan de andere kant, met alle technologische snufjes die er dit jaar aan zitten te komen, is dat geen vreemde ontwikkeling. En wie kijkt hoe snel smartphones zich hebben geëvolueerd de afgelopen jaren, kan alleen maar smachtend wachten op wat de toekomst zal brengen.