EU-commissaris: “Facebook lijkt op het communisme”

De Tsjechische eurocommissaris Vera Jourová heeft hard uitgehaald naar de grote tech-giganten. Ze vergeleek de datamacht van bedrijven als Google en Facebook met totalitaire regimes van weleer.

Over de berichten dat Google honderdduizenden data per gebruiker opslaat, waaronder ook medische gegevens zegt ze in het AD: ”Die verhalen zijn zorgwekkend. Het doet me denken aan het communisme, waarin de staat alles registreert en daarmee de rechten van individuen vergeet. Ik wil de grote technologiebedrijven niet één op één vergelijken met totalitaire regimes, maar ze weten wel heel veel van ons, en verdienen daar bakken met geld mee. Onze privédata zijn hun handelswaar.”

De EU-commissaris voor onder meer Justitie en Consumentenrechten wil dan ook dat nationale toezichthouders sneller ingrijpen. Ook wil ze dat de marktmacht van de tech-giganten wordt doorbroken. Zelf is ze jaren geleden al gestopt met Facebook. “Dan kan je meer in het echte leven communiceren, contact maken, boeken lezen. (…) Om eerlijk te zijn: ik wil niet dat deze bedrijven onze levens domineren zoals ze dat nu doen.”

Bron(nen):   HLN