Hoe moordzuchtig zijn die schattige poezen eigenlijk? Niet schrikken… (video)

Een kat verschalkt wel eens een muis, vogel of ander smakelijk beestje. Tsja, de natuur moet zijn  loop hebben. Maar hoeveel dodelijke slachtoffers maakt een kat eigenlijk?

Heel veel, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Smithsonian Institute. Elk jaar vindt in de VS een massaslachting plaats met miljarden slachtoffers. Miljarden? Yep…  Het zijn schattige seriemoordenaars: ‘Cute, cuddling killing machines’…

Precies valt het niet te berekenen maar je kunt de aantallen wel schatten. Onderzoekers deden katten een camera om, keken hoe vaak ze toesloegen en gingen aan het rekenen. In de VS vermoorden katten (huiskatten en zwerfkatten) jaarlijks tussen de 1.4 en 3.7 miljard vogels en tussen de 6.9 en 20.7 andere dieren. Neem van die getallen een gemiddelde en je komt op jaarlijks pakweg 16 miljard slachtoffers ofwel 44 miljoen per dag, bijna 2 miljoen per uur. Wat een bloedbad!

Is de situatie vergelijkbaar met Nederland? Moeilijk te zeggen. Je kunt een sommetje maken en de bevolking van de VS (300 miljoen) vergelijken met die van Nederland (16 miljoen). De Nederlandse bevolking is ongeveer 20 keer zo klein. We gaan er even vanuit dat Nederlanders ongeveer even veel katten hebben als Amerikanen. Dan eten katten  in Nederland (we nemen  de gemiddelden) per jaar 800 miljoen (16 miljard : 20) op. Dat zijn er meer dan 2 miljoen per dag, 90.000 per uur. De Partij voor de Dieren heeft voor kleinere kwesties spoeddebatten aangevraagd…

Als ‘t aan de kat lag at ze geen Whiskas…

Voor wie er tegen kan:
Hoe vermoordt een kat een rat:

Bron(nen):   ABC  Nature    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Onze kant komt buiten, maar niet buiten de tuin. Heeft ook nog nooit wat gevangen. De kat van de achterburen buit complete merelnesten, etc. kapot zodra het uitvliegt. Vorig jaar 3 jonge merels in een uur. Als ik de kat krijg is ze weg.

 2. Lennart

  In Nieuw-Zeeland gaan stemmen op om de huiskat “uit te roeien” omdat ze de inheemse vogels bedreigen. Deze man biedt het asiel $5 die ze in laten slapen. http://www.nzherald.co.nz/animals/news/article.cfm?c_id=500834&objectid=10860618

  • Willem A. Woudstra

   Die kerel verdient het om zelf gecastreerd te worden met zijn achterlijke plannetjes.

   (in antwoord op Lennart)
   • Bert Schimmel

    Het idee van die man is zo gek nog niet, in de natuur van Nieuw-Zeeland komen nl. van oorsprong geen roofzuchtige katachtigen voor. De huiskat die de blanken daar hebben ingevoerd, richten enorm veel schade aan, want heel veel vogels en dieren hebben van nature een grondleven ontwikkeld, wegens het gebrek aan roofdieren.

    (in antwoord op Willem A. Woudstra)
 3. Karel Kritisch

  Katten pakken ook ratten en muizen. Die ben ik liever kwijt dan rijk.

  • Marco Gorter

   Toch wil ik de katten uit de buurt liever niet in mijn tuin. Veelvuldig mijn vissen uit de vijver gegeten en de vijver regelmatig lek. Ook veel vogelnestjes leeggehaald en andere vogels opgegeten. Wat mij betreft horen de vogels in mijn tuin de katten uit de buurt niet.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
 4. grasspriet

  Hoe moordzuchtig zijn schattige mensen?
  Enig idee hoeveel dieren wij nodeloos over de kling jagen nadat wij ze een allerbelabberst, ziekelijk leven hebben gegeven wat geen ‘leven’ genoemd mag worden. En dan heb ik het nog niet over de oorlogen waarin wij onze soortgenoten afmaken omdat ze andere ideeën hebben als wij.

  Alleen afgelopen kerst hebben ‘we’ met elkaar 2.4 miljoen dieren vermoord en opgegeten nadat ze waren volgestouwd met allerlei preventieve medicatie omdat ze met duizenden op elkaar gepakt worden dat ze anders ziek worden. Het enige daglicht dat ze wellicht hebben gezien was tijdens het verladen van de dichte schuur naar de vrachtwagen die ze naar het slachthuis zou brengen en vanuit de auto in het slachthuis. Vol stress, vol angst zodat wij maar heerlijk konden genieten aan de kersttafel.
  En dat zijn dan nog enkel maar de kerstdagen.

  Niet te geloven hoe hypocriet mensen zijn.

Reacties niet toegestaan