Glimp van het einde van de wereld

Astronomen denken dat ze een glimp hebben opgevangen van het uiteindelijk noodlot van de aarde. De wetenschappers hebben meer dan 100 witte dwergsterren ontdekt  (uitgebrande sterren die vergelijkbaar waren met onze zon) die ooit een zonnestelsel hadden met planeten die zijn diepgevroren of vernietigd tijdens de doodstrijd van hun ster.
"Veel van de zonnestelsels die we hebben bestudeerd, zijn vergelijkbaar met ons eigen stelsel," aldus Jay Farihi van de Universiteit van Leicester. "Het is mogelijk dat een van hen leven heeft gekend." Farihi zegt nu duidelijk te kunnen aantonen dat 1 tot 3 procent van de dwergsterren ooit een zonnestelsel heeft gehad, inclusief planeten en kometen. In de atmosfeer van sommige dwergsterren bevindt zich een 'regen' van stof die kennelijk afkomstig is van planeten die zijn vernietigd bij het opbranden van de oorspronkelijke ster.
Als sterren als de zon sterven, zwellen ze enorm op. Als dat ook bij de zon gaat gebeuren, over naar schatting 4 miljard jaar, zal de zon meerdere planeten opslokken, waarschijnlijk inclusief de aarde. Als de sterren zichzelf hebben opgebrand, verschrompelen ze tot dwergen die nog miljarden jaren blijven nagloeien.

Bron(nen):   The Times