Sporten kan mogelijk kanker voorkomen door versterking immuunsysteem

Al langer is bekend dat sporten enigszins beschermt tegen kanker. Nu is ook duidelijk geworden hoe dat kan: het heeft met het immuunsysteem te maken.

Wetenschappers hadden drie verklaringen voor het beschermende effect van sporten: de afname van gewicht, een veranderde hormoonspiegel of de versterking van het immuunsysteem.

Aan de hand van onderzoek bij muizen en eerste studies bij mensen wordt het laatste geconcludeerd: "Ons onderzoek toont aan dat sporten effect heeft op de aanmaak van verschillende moleculen en metabolieten die kanker bestrijdende immuuncellen activeren en zo de groei van tumoren tegengaan," zegt kankeronderzoeker Helene Rundqvist van het gerenommeerde Karolinska Instituut in Zweden.

Eerder onderzoek wees uit dat sporten het risico op onder meer borst- darm- en maagkanker ietwat verkleint. Ook zijn er aanwijzingen dat lichaamsbeweging patiënten helpt herstellen en mogelijk zelfs levensverlengend werkt. Maar je moet geen wonderen verwachten van sporten.

Een meta-analysis uit 2016 heeft aangetoond dat de kans op kanker bij mensen die het allermeest bewegen met slechts 10 procent afneemt. Als de kans dus 40 procent is dat je ooit in je leven kanker krijgt, dan wordt die 36 procent als je heel fanatiek sport.

Bron(nen):   Science Alert