Waar is de opwarming van de aarde gebleven?

Het is een gegeven dat voor velen als een verrassing zal komen, maar het is niet minder waar: de afgelopen elf jaar zijn de temperaturen op aarde niet gestegen.
In de laatste decennia van de vorige eeuw is de aarde snel warmer geworden, maar de klimaatmodellen hebben de huidige periode van relatieve afkoeling niet voorspeld. Het gevolg is volgens de BBC dat het debat over de invloed van de mens op de opwarming oplaait, en zelf voor verhitting zorgt.
Wetenschappers sluiten uit de opwarming van de vorige eeuw werd veroorzaakt door invloeden van de zon, maar in dat bastion van eensgezindheid zijn barsten gekomen. Later deze maand wordt een onderzoek gepresenteerd waaruit zou blijken dat de invloed van de zon op de opwarming van de aarde veel groter is dan gedacht. Met andere woorden: de rol van de mens is klein.
Van groot belang is volgens de BBC onderzoek naar de temperatuur van de oceanen, want er blijkt een sterk verband tussen de temperatuur op aarde en die van het oceaanwater. Uit onderzoek blijkt dat het water van de Stille Oceaan ook afkoelt, wat een voorbode kan zijn voor een wereldwijde periode van afkoeling gedurende een jaar of dertig.

Bron(nen):   BBC