Acht ziektes enger dan Mexicaanse griep

We maken ons wereldwijd druk over het gevaar van de Mexicaanse griep, terwijl er andere ziektes over de aarde trekken die wetenschappers minstens evenveel zorgen maken.
Wetenschappers houden er rekening mee dat we aan het begin staan van een lange periode van pandemieën, die begon met de opkomst van het HIV-virus. Het gaat om ziektes die in afgelegen gebieden de kop op steken en zich vervolgens snel over de wereld verspreiden.
Wat ook precies de oorzaak is – de vernietiging van het regenwoud, de enorme reislust of de gebrekkige gezondheidszorg in ontwikkelingslanden – feit is dat ‘ziektes die in de jungle opduiken niet in de jungle blijven’, zo schrijft Barbara Kantrowitz op de site The Daily Beast. Ze noemt acht ziektes die wetenschappers in de gaten houden, omdat ze uit kunnen groeien tot een wereldwijde ramp.
1. Vogelgriep H5N1
2. Chikungunya, overgebracht door muskieten. Voor het eerst geïdentificeerd in 1953 in Tanzania.
3. Dengue
4. Ebola
5. Resistente Tuberculose
6. Parasitaire wormen
7. Hendra en Nipa, twee virussen die afkomstig zijn van vleermuizen.
8.  Japanse Encefalitis, of Japanse hersenontsteking, niet te verwarren met hersenvliesontsteking. Jaarlijks worden in Azië circa 50.000 gevallen gemeld, waarvan dertig procent met dodelijke afloop.

Bron(nen):   The Daily Beast