Man na 23 jaar gered uit vermeende coma

De artsen van Rom Houben uit het Belgische Riemst waren er 23 jaar lang van overtuigd dat hun patiënt in coma lag, maar zijn familie bleef al die tijd geloven dat de kleine reacties die ze meenden te zien echt waren. Ze hebben gelijk gekregen.
Houben was alleen verlamd, na een auto-ongeluk, maar kon dat niet duidelijk maken. Het onwaarschijnlijke verhaal is maandag naar buiten gebracht door Der Spiegel en heeft meteeen de hele wereld veroverd, zo signaleert De Standaard.
De Belgische krant is op bezoek gegaan bij de Josephina Nicolaes, de moeder van Houben. "Ik heb altijd geweten dat hij begreep wat ik hem vertelde. Ik voelde het, hij was zich bewust van zijn omgeving. Hij kon het gewoon niet tonen." Houben bleek locked-in, opgesloten in een lichaam dat reageren onmogelijk maakte. Zijn hersenen zijn grotendeels in orde, maar zijn lichaam is bijna volledig verlamd.
"‘Het was zijn zus die voor de doorbraak heeft gezorgd’,"vertelt  moeder Nicolaes in haar appartement in Luik, waar de telefoon de hele dag door rinkelt. "De zus van Rom had op televisie een reportage uit Frankrijk gezien, over een jongen die er net zo aan toe was als Rom. Ze heeft contact opgenomen met de reportagemakers, en die hebben haar doorgestuurd naar een man in het Gentse die over speciale communicatiemiddelen beschikte. Toen we die voor het eerst op Rom wilden uitproberen stonden we allemaal rond zijn bed om te supporteren. Komaan Rom, duwen, riepen we allemaal. En hij duwde, met zijn voet."
Dat is nu drie jaar geleden. Het druksysteem is ondertussen vervangen door een moderner klavier, waardoor hij alle boodschappen kan schrijven die hij wil. Aan Der Spiegel vertelde Rom Houben hoe hij zich voelde toen zijn lichaam niet meer wilde gehoorzamen. ‘Ik heb geroepen, maar er was niets te horen’, schreef hij.

Bron(nen):   De Standaard  Der Spiegel