Nachtmerrie: veel ‘coma-patiënten’ wel bij bewustzijn

Het is als levend begraven zijn. Grote aantallen mensen die in coma liggen, zijn mogelijk gedeeltelijk of zelfs volledig bij bewustzijn. Ze zijn alleen niet in staat dat aan de buitenwereld duidelijk te maken.
Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat nieuwe wetenschappelijke inzichten erop wijzen dat 25 tot mogelijk veertig procent van de diagnoses van coma foutief is. Het weekblad spreekt van een 'nachtmerrie', die internationaal aandacht krijgt door het geval van Rom Houben. Deze Belgische man lag 23 jaar in een schijnbare coma, terwijl hij in werkelijkheid gewoon bij bewustzijn was - hij kon dat alleen niet laten merken doordat hij verlamd was. Der Spiegel bracht het opmerkelijke verhaal van Houben deze week als eerste (zie tweede link).
Het weekblad laat in een nieuw stuk diverse wetenschappers aan het woord die betogen dat bij het stellen van diagnoses te veel wordt gelet op klinische aspecten, of de patiënt reageert op prikkels van buiten. Als die uitblijven, wordt al snel geconcludeerd dat sprake is van een 'vegetatieve toestand'.
Met nieuwe methodes proberen onderzoekers nu te meten of patiënten nog hersenactiviteiten vertonen. Als dat wel het geval is en de hersenen van de patiënt reageren op informatie van buiten, kan sprake zijn van het zogenoemde 'lock-in-syndroom' - de patiënt is een gevangene van zijn verlamde lichaam.

Bron(nen):   Der Spiegel  Welingelichte Kringen