Het geheim van de bolbliksem

Ze kunnen zomaar door het gangpad van een vliegtuig zweven, sissende geluiden maken en soms evensnel als ze gekomen zijn weer uiteen spatten, soms met een enorme knal. We hebben het over zogenaamde bolbliksems, een rollende of zwevende vuurbal, waargenomen tijdens een hevig onweer. Velen beweren er wel eens een te hebben gezien, en ze zijn al tientallen jaren een mysterie voor de natuurwetenschap. 
Bolbliksems die slechts enkele seconden waargenomen worden, bestaan mogelijkerwijs alleen in de hoofden van degenen die ze zien. Fluctuerende magnetische velden, veroorzaakt door een nabije blikseminslag, kunnen hallucinaties van 'ronde gloeiende objecten' veroorzaken. Hierdoor kunnen op zijn minst sommige waarnemingen verklaard worden, schrijft NewScientist.
Door een krachtige schok van electriciteit kan een tijdelijk magnetisch veld ontstaan. Deze magnetische velden kunnen in de hersenen electrische velden doen ontstaan die, wanneer ze sterk genoeg zijn, een verstorend effect hebben op neuronen in de visuele cortex - het gebied in de hersenen waar beelden worden gevormd. Patienten blootgesteld aan sterke magnetische velden zeggen soms allerlei gekleurde vormen te zien. De hallucinatietheorie kan verklaren waarom sommige bolbliksems recht door muren en ramen heen vliegen, zonder daar voor schade te zorgen.
Volgens wetenschappers zijn in slechts 1 procent van de gevallen waarbij iemand dicht genoeg bij een blikseminslag staat om de effecten van het magnetisch veld te merken, de omstandigheden precies zo dat dit een hallucinatie op kan leveren. Echter, dit kan niet verklaren waarom sommige bolbliksems volgens getuigen wel een minuutlang blijven bestaan, en waarom er soms wel degelijk sprake is van schade en brandwonden.

Bron(nen):   NewScientist