Waarom mannen vallen op vrouwen met kleine voeten

Welk gezicht vind je het aantrekkelijkste? Als je een man bent en voor links kiest, ben je het eens met de meeste heteroseksuele mannen. Het is een compositiefoto van acht vrouwen met ongewoon kleine voeten. De rechterfoto combineert de gezichten van acht vrouwen met ongewoon grote voeten. Mannen vinden de linker foto 3,5 keer aantrekkelijker dan de rechter en zijn 10 keer meer geneigd om te zeggen dat de linker vrouw vrouwelijk is.

Evolutionair psychologen van de Universiteit van Albany New York, hebben allerlei morfologische eigenschappen in verband gebracht met de aantrekkelijkheid van het gezicht. Zo worden vrouwen met lange dijbenen en smalle heupen ook aantrekkelijker gevonden. De resultaten voor vrouwen waren minder eenduidig, maar ze hadden wel enige voorkeur voor mannen met een langere torso en smallere polsen.

Eén nadeel van het onderzoek is dat de proefpersonen allemaal blanke studenten zijn. Een voorkeur voor smalle of brede heupen zou mede cultureel bepaald kunnen zijn. En jonge mensen (voor de reproductie) hechten misschien waarde aan andere uiterlijke kenmerken dan ouderen. Volgens de evolutietheorie zoeken we immers een partner die ons sterk en gezond nageslacht kan bezorgen. Als je ouder bent, speelt dat geen rol meer. Kortom, er is nog hoop voor wie op grote voet leeft!

Bron(nen):   New Scientist