Eindelijk bewezen: Dagdromen is nuttig!

Wetenschap
woensdag, 28 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wat is er heerlijker dan dagdromen? Tijdens een saaie vergadering naar buiten kijken, ... verstand op nul, blik op oneindig … Ik heb dat altijd als zeer nuttig ervaren en nu is het nog bewezen ook!
Jonathan Schooler, psycholoog aan de University of California, onderzocht hoe vaak gedachten afdwalen tijdens het uitvoeren van een opdracht, zoals het lezen van Tolstoj's Oorlog en Vrede. In een tijdspanne van 45 minuten dwalen gedachten gemiddeld vier tot vijf keer af. Op basis van soortgelijke experimenten stelden onderzoekers vast dat we tijdens een ons opgelegde taak tot de helft van de tijd met onze gedachten elders zitten.
Intussen weten we ook wat er in onze hersenen gebeurt tijdens zo'n mentaal uitstapje. Uit hersenscans blijkt dat bij een brein in rust, wanneer de gedachten vrijelijk alle kanten mogen uitwaaieren, een soort ‘default' netwerk actief wordt. Bij een gerichte taak neemt het hoofdnetwerk de zaken weer over, en wordt het ‘default' netwerk onderdrukt, maar tijdens bepaalde fases van het dagdromen worden beide netwerken tegelijk actief. Over wat dan precies gebeurt, zijn wetenschappers het nog niet eens. Eén van de hypotheses is dat beide netwerken zich gezamenlijk gaan bezighouden met dingen die verder reiken dan de welomschreven taak. Wellicht worden daardoor minder voor de hand liggende verbindingen gelegd, waardoor het creatieve denkproces op gang komt.
Bron(nen): De Standaard