Afvallen met Mars en Twix

Wetenschap
dinsdag, 09 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Gedurende 10 weken volgde Mark Haub, hoogleraar voedingsleer aan de Kansas State University, een dieet met zoete cornflaces, chocoladerepen, Doritos en Oreos, maar hij gebruikte niet meer dan 1800 calorieën per dag. Normaal gesproken is het calorieverbruik voor een man van zijn leeftijd en lengte ongeveer 2600 calorieën per dag. Tweederde van zijn totale voedselinname kwam van snacks, maar hij nam ook een multivitamine pil en dronk een eiwit -shake per dag. En hij at fruit en groenten, meestal een blik sperziebonen of drie tot vier stengels bleekselderij.
Hij wilde onderzoeken wat belangrijker was: het aantal calorieën of de samenstelling van het voedsel. Resultaat? HIj viel 13,5 kilo af. Zijn BMI daalde van 28,8, wat beschouwd wordt als overgewicht, naar 24,9, wat een normaal gewicht is. Hij weegt nu 87 kilo.
Heeft zijn gezondheid daar dan niet onder te lijden gehad? Kennelijk niet. Zijn 'slechte' cholesterol (LDL) daalde met 20%; zijn 'goede' cholesterol (HDL) steeg met 20% en de triglyceriden, een soort van het vetten in zijn bloed, daalde met 39%. Zijn percentage lichaamsvet daalde van 33,4 naar 24,9%.
Hoe verklaar je dat? Is hij gezonder geworden? Of is er iets mis met de manier waarop wij 'gezondheid' meten? Ondanks het (tijdelijke?) succes wil Mark Haub zijn snack-dieet niet aanbevelen. Daarvoor is nog te weinig bekend over het effect. Nu hij sinds vier weken weer vlees eet, is zijn HDL-cholesterolgehalte alweer gestegen.
Bron(nen): CNN