Ook stress is erfelijk

Jouw reactie op stressvolle situaties komt niet alleen voort uit hoe jouw hersenen van nature in elkaar zitten, of uit de manier waarop jouw ouders je hebben opgevoed. Voor een deel is het al veel eerder bepaald, namelijk toen je nog in de baarmoeder zat.
Rachel Yehuda, een Amerikaanse onderzoeker, kwam tot deze conclusie nadat ze een kliniek opende voor Holocaust overlevenden in New York. Het viel haar op dat de kinderen van deze overlevenden (die zelf de Holocaust niet hebben meegemaakt) relatief veel vaker last hebben van angststoornissen of posttraumatische stress. Ze ontdekte dat de Holocaust overlevenden een over een lage dosis van het hormoon cortisol beschikken, dat stress- en angstreacties tempert. Ze ontdekte tot haar eigen verbazing dat de kinderen van deze overlevenden dit hormoon ook voor een deel missen.
De vraag is of deze verandering in hormonen komt doordat de kinderen van jongs afaan lastig zijn gevallen met de horrorverhalen van hun ouders, of dat de verandering al eerder heeft plaatsgevonden. Om die vraag te beantwoorden onderzocht Yehuda moeders die aanwezig waren in de buurt van het WTC op 9/11 en op dat moment zwanger waren. Door de babies vanaf de geboorte te volgen kan de invloed van opvoeding zoveel mogelijk uitgesloten worden. Al snel bleek dat de kinderen van deze moeders al sinds hun geboorte een gebrek aan het cortisolhormoon hebben.
Uit deze en nog andere onderzoeken kan de conclusie getrokken worden dat de toestand van moeders voor en tijdens de zwangerschap een fundamenteel effect heeft op het verdere leven van de baby. Er zitten nog wat wat haken en ogen aan de onderzoeken. Holocaust overlevenden waren niet alleen gestresst, maar vaak ook ondervoed. Die toestand heeft waarschijnlijk ook een invloed op de genen van een toekomstige baby.

Bron(nen):   NewScientist