Schuilt er in ieder van ons een genie?

Wetenschap
zondag, 16 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Tot nu toe dachten we dat talenten en intelligentie aangeboren waren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat alles wat we zijn en kunnen het resultaat is van een ontwikkelingsproces. Het begrip 'aangeboren' is niet meer wat het geweest is.
Een eeuw geleden hadden genetici een vrij star beeld van genen, alsof ze zich steeds op dezelfde manier uitten via dezelfde kanalen. Nu weten we dat genen constant aan en uit worden gezet en dat hun effect afhankelijk is van de interactie met de omgeving. Anderzijds is de invloed van de omgeving ook altijd afhankelijk van het genoom. Dat houdt in dat onze persoonlijkheid, onze intelligentie en onze vaardigheden worden bepaald door het leven dat we leiden.
Betekent dit dat iedereen even geniaal is en dezelfde mogelijkheden heeft? Had ik net zo succesvol als Madonna kunnen worden? Nee, alleen de kleine Madonna had het in zich om te worden wie ze nu is. We zijn allemaal verschillend van elkaar en we worden geboren met een aantal mogelijke ontwikkelingstrajecten.
Het IQ blijkt geen vast gegeven te zijn. 'Intelligentie is een set van competenties in ontwikkeling', zei Robert Sternberg van de Tufts University in 2005. Universiteitsstudenten zijn niet allemaal slimmer bij hun geboorte: naast hun intelligentie in ontwikkeling werken ze ook harder en hebben ze meer doorzettingsvermogen. De IQ-scores zijn nu ook hoger dan een eeuw geleden. Dat zou kunnen te maken hebben met culturele verfijning en de informatietechnologie.
Hetzelfde geldt voor talenten en dat verklaart waarom topatleten, zwemmers, .... het beter doen dan hun voorgangers en records steeds weer kunnen worden verbeterd.
Bron(nen): BBC News boek