Insecten: het vlees van de toekomst

De lezingenserie 'Insecten en Maatschappij' van de Wageningen UR heeft internationaal veel aandacht getrokken. Prof. Dr. Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie werd geïnterviewd door radiostations uit de hele wereld, onder meer door de BBC, Nieuw-Zeelandse, Duitse en Ierse zenders, en Reuters maakte een film. De centrale boodschap is dat insecten een gezond en milieuvriendelijk alternatief zijn voor vlees.

Insecten eten kan de problemen van de wereldwijde voedselcrisis, het tekort aan landbouwgronden en waterbronnen, de klimaat-verandering en koolstofemissies tegengaan, aldus Arnold van Huis. Insecten hebben een hoge voedingswaarde. Ze bevatten meer eiwitten dan runderen, kosten minder, verbruiken minder water en produceren minder mest en dus minder broeikasgassen.

Het is misschien even wennen, maar dat zit tussen de oren. De meeste kinderen hebben geen enkele moeite om insecten te eten. In sommige landen, zoals Thailand en Mexico staan ze al lang op het menu. Om het eten van insecten te promoten, werkt de hooggeleerde nu samen met een koksschool om een kookboek met nieuwe recepten te maken.

Kijk ook naar de film van Reuters

Bron(nen):   Wageningen UR  BBC News  Knack foto's