Het kan: door een (streng) dieet van je adhd af

De Volkskrant bericht vandaag dat wetenschappers van het ADHD Research Centrum en het UMC St Radboud in Nijmegen hebben aangetoond dat een streng dieet bij tweederde van de ADHD-patiëntjes alle gedragsproblemen doet verdwijnen. Het dieet kan zelfs de behandeling met medicijnen vervangen. 

Vijftig kinderen tussen de 4 en 8 jaar werden vijf weken lang op een dieet gezet waaruit alle voedingsmiddelen waren weggelaten waar ze maar enigszins op konden reageren. Waar het effect uitbleef, werd het dieet nog strenger en bleef er weinig meer over behalve rijst, kalkoen, peer, groenten en water. Spartaans, maar het werkte. Vervolgens werd week na week een voedingsmiddel toegevoegd, zodat men precies kon zien op welk onderdeel het kind alsnog flipte.

Hoe voeding precies invloed uitoefent op het gedrag is nog onduidelijk. Volgens de onderzoekers is er geen sprake van allergie. Het lijkt er eerder op dat 'bepaalde voedingsmiddelen effect hebben op de afgifte van neurotransmitters, van belang voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen.'

Bron(nen):   Volkskrant  UMC Radboud