Hoe meer wijn we drinken, hoe monogamer we zijn

Wetenschap
maandag, 07 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In samenlevingen waar relatief veel wijn gedronken wordt, leven mensen monogamer dan in samenlevingen waar niet gedronken wordt. Dat valt te lezen in een artikel van 2 economen van de KULeuven 'Vrouwen of wijn? Monogamie en alcohol'.
Ze vonden het frappant dat de 2 meest prominente religieuze groepen die we vandaag met polygamie associëren - moslims en mormonen - geen alcohol drinken. Zo kwamen ze op het idee om de samenhang tussen alcoholgebruik en polygamie of monogamie te onderzoeken. Een jaar lang onderzochten ze gegevens van meer dan 300 verschillende samenlevingen verspreid over de hele wereld. Telkens bleek er een verband te bestaan tussen het drinken van wijn en monogamie.
In de Oudheid waren de meeste samenlevingen polygaam. De Grieken en Romeinen verspreidden niet alleen de liefde voor de wijn en het wijnmaken, maar waren ook de eerste monogame culturen. Later kwam de invloed van de christelijke kerk, met de nadruk op echtelijke trouw. Op hetzelfde moment werd in kloosters over de hele wereld bier gebrouwen en wijn gemaakt. Ten slotte kwam de Industriële Revolutie in Europa, die leidde tot een toename in het gebruik van alcohol, omdat meer mensen het zich konden veroorloven om te drinken. Toen kwam ook de definitieve overgang naar monogamie.
En niet onbelangrijk om te vermelden: het verband werkt maar in 1 richting. Het is dus niet zo dat een monogame mannen gaan drinken van ellende.