Liegen kan je leren

Onze hersenen gaan zich van nature vreemd gedragen wanneer we niet de waarheid vertellen. Deze ongemakkelijke houding dat het brein dan aan lijkt te nemen is waarneembaar op een leugendetector. Wanneer we liegen is er op een detector duidelijk meer activiteit te zien in bepaalde gebieden van het brein, de pre-frontale cortex. Wanneer je een leugen vertelt is er ook een langere reactietijd tussen het horen van de vraag en het geven van een antwoord.
Een groep studenten werd eerst opgedragen afwisselend te liegen en de waarheid te vertellen over een paar simpele vragen, waarbij de reactietijd werd gemeten. Daarna werd een groep verteld altijd te liegen en een groep altijd te waarheid te vertellen. De leugenaars raakten gewend aan het liegen, en na een aantal vragen was het verschil in reactietijd zo goed als verdwenen.
Gevolg is dat bij mensen die systematische leugenaars zijn (drugsverslaafden zijn een goed voorbeeld) de natuurlijke neiging van het brein om de waarheid te vertellen langzaamaan verdwijnt, tot er bijna niets meer van die gewoonte over is. Leugendetectors worden vaak gebruikt bij de ondervraging van mensen die onbetrouwbaar zijn (misdadigers, psychopaten) en lijkt dus juist voor die groep - die toch al gewend is aan liegen - onbetrouwbaar.

Bron(nen):   NewScientist