Morning-afterpil werkt ook dag van tevoren

De morning-afterpil is goedgekeurd voor gebruik in een noodsituatie en dient te worden ingenomen binnen 5 dagen na onbeschermde seks. Een nieuwe studie suggereert echter dat ze ook gebruikt kan worden in plaats van de pil. Ze is zelfs effectiever dan condooms om een zwangerschap te voorkomen.

Het belangrijkste ingrediënt in de morning-afterpil is levonorgestrel, een synthetische vorm van oestrogeen die de eisprong verhindert. Dit hormoon zit soms ook in de reguliere pil, maar dan in een veel lagere dosis. Het hoge niveau van levonorgestrel in de morning-afterpil maakt dat ze niet ideaal is voor regelmatig gebruik. Toch zijn er redenen te bedenken waarom een vrouw liever de morning-afterpil wil nemen net voor of na de seks in plaats van continu de pil te slikken, bv. als zij niet vaak seks heeft.

Meer onderzoek is nodig naar de effectiviteit, de veiligheid en de bijwerkingen van de morning-afterpil als vorm van anticonceptie. Vrouwen van 35 jaar en ouder, die roken en waar hart- en vaatziekten voorkomen in de familie moeten in ieder geval voorzichtig zijn met hormonale anticonceptie.

Bron(nen):   Time Magazine