Worden mensen depressief van de crisis?

Ben Goldacre schrijft ieder weekend een blog in The Guardian over Bad Science. Dit keer gaat het niet zozeel over de wetenschap die niet deugt, maar over conclusies in de media die niet kloppen. De Britse kranten stonden deze week namelijk vol met berichten over de toename van depressies en dat dit te wijten zou zijn aan de crisis. Zelfs de BBC berichtte er over.

Gedurende de afgelopen 4 jaar (2006-2010) werden 43% meer SSRI's (veel gebruikte middelen, zoals Prozac en Seroxat) voorgeschreven. Dat klopt. Maar betekent dit dat er meer depressieve mensen zijn? Nee, want antidepressiva worden ook voorgeschreven bij angstklachten, een post-traumatische stressstoornis, overgangsklachten, chronische pijnklachten, enz. Verder is het zo dat artsen SSRI's zijn gaan voorschrijven in plaats van andere middelen (oudere antidepressiva, kalmeermiddelen, ...) en dat verandert dus niets aan het aantal mensen dat wordt behandeld. En als er al meer depressieve mensen zijn, komt dat dan door de crisis? Toen het nog goed ging met de economie (2000-2005) nam het aantal recepten voor antidepressiva ook met 36% toe.

In 2006 stelde men in Schotland vast dat het aantal recepten voor antidepressiva bijna verdubbelde, terwijl het aantal mensen met een depressie - volgens een bevolkingsonderzoek - hetzelfde bleef. Uit registraties van huisartsenpraktijken bleek ook niet dat mensen vaker naar de huisarts gingen met depressieve klachten of dat de huisarts vaker de diagnose depressie stelde. Drie jaar later keek men naar de recepten voor individuele patiënten (bij 3 miljoen patiënten waarvan er 200.000 voor het eerst de diagnose depressie hadden gekregen in die 3 jaar) en daaruit bleek dat er een kleine groep patiënten was die langdurig antidepressiva kreeg voorgeschreven. Het aantal patiënten dat antidepressiva ging gebruiken was dus amper toegenomen: het was een kleine groep die de resultaten vertekenden. Vooralsnog is er dus geen bewijs dat het aantal depressies toeneemt door de crisis.

Bron(nen):   The Guardian  BBC News