Alle talen stammen af van 1 Afrikaanse oertaal

Wetenschap
zaterdag, 16 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Alle hedendaagse talen stammen af van een oertaal die in de prehistorie in Afrika werd gesproken. Dat blijkt uit een wereldwijde studie.
Inheemse talen uit Zuid-Amerika hebben minder klanken dan talen die uit Azië stammen, die op hun beurt minder divers zijn dan Afrikaanse talen, die dus het breedste klankenpalet gebruiken. Europese talen zitten ergens in het midden. Hoe verder van Afrika, hoe minder taalkundige diversiteit.
Hetzelfde patroon hebben genetici vastgesteld in de diversiteit van ons DNA. Dat wordt geïnterpreteerd als een aanwijzing dat de mens vanuit Afrika over de wereld is uitgezwermd. Het lijkt er dus op dat ook onze talen afstammen van een Afrikaanse bron en dat de taal zich mee over de wereld heeft verspreid met de vroege moderne mensen die 50.000 tot 70.000 jaar geleden vanuit Afrika de rest van de wereld bevolkten.
Dat besluit antropoloog Quentin Atkinson van de universiteiten van Oxford en van Auckland in Nieuw-Zeeland. Atkinson hoefde niet de wereld rond te trekken; hij gebruikte een bestaande databank van talen. In 504 verschillende talen en dialecten uit de hele wereld ging hij na hoeveel unieke klanken (of fonemen) die tellen. Het geografische patroon dat hij vond, volgt nauwgezet de volgorde waarin de verschillende continenten door de mens bevolkt werden.
Dat de diversiteit (de klankenrijkdom van een taal of de variaties in DNA) die volgorde heeft, komt door het 'stichterseffect'. Uit een gevarieerde bevolking trekt een klein groepje mensen weg om elders een nieuwe nederzetting te stichten. Dat groepje is minder divers dan de oorspronkelijke populatie - misschien zijn het familieleden met soortgelijke genen of vrienden die met hetzelfde accent spreken. Als het menselijke uitzwermen over de planeet bestond uit een opeenvolging van dergelijke episodes, dan nam de diversiteit meer en meer af naarmate men verder kwam.