Hypnotherapie is effectief (ook als je denkt dat het niet lukt)

Het klinkt een beetje zweverig en sommige mensen vinden het eng: onbekend maakt onbemind.

Dit is het uitgangspunt: op een bepaald moment in je leven, heb je onbewust gekozen voor gedrag dat je beschermt en een prettig gevoel geeft. En hoewel het op dat moment wellicht de beste overlevingsstrategie was, kan het op latere leeftijd minder functioneel zijn, maar wel moeilijk te veranderen. Stel je voor dat je ouders vaak ruzie hadden en jij dan stilletjes naar je kamer sloop. Dat was toen handig, maar als je als volwassene nog steeds bij iedere conflict ervandoor gaat, is dat niet zo functioneel. Dus moet het tot je onderbewuste doordringen dat de standaard reactie niet meer werkt en dat jij het anders wil.

Belangrijk om te weten is:

  1. Je zal nooit een geheim vertellen dat je niet wil vertellen en je zal nooit iets doen dat je niet wil. Op een podium doen mensen gekke dingen in trance, maar dat is hypnose en vaak doorgestoken kaart. Dat heeft met hypnotherapie niets te maken.
  2. Hypnotherapie kan zeer effectief zijn, ook als je het gevoel hebt dat je jezelf niet (helemaal) kan of wil laten gaan. Iedereen is anders. Soms heb je niet in de gaten dat je onder hypnose bent en hoor je alles wat de hypnotherapeut zegt, terwijl een ander helemaal 'out' is. Dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je onderbewustzijn hoort wat er gezegd wordt en daarop reageert.
  3. Je kan je doelen bereiken in 1 sessie, maar misschien zijn er meerdere sessies nodig. Iedereen is verschillend: wanhoop niet als het niet in 1 keer lukt.
  4. Hypnotherapie is niet schadelijk. Het is eerder een aangename ervaring van innerlijke rust.

Wil je er meer over weten? Kijk dan op de site van Milton H. Erickson. Hij was de grondlegger van de hypnotherapie, zoals die in de USA en Nl toegepast wordt.

Bron(nen):   Psychology Today  Milton H. Erickson