Onderzoek bewijst: vrouwen zijn helemaal niet emotioneler dan mannen

Mannen zijn stoer en huilen niet, vrouwen zitten te sniffen bij iedere zielige film. Zo gaat het cliché. Maar het blijkt niet waar. Mannen en vrouwen zijn even emotioneel.

Onderzoekers volgden 142 mannen en vrouwen 75 dagen lang om hun emoties, zowel positieve als negatieve, in kaart te brengen. Wat bleek: mannen en vrouwen waren vrijwel even emotioneel. Hun gevoelsleven fluctueerde net zo sterk.

Volgens de wetenschappers interpreteren we emoties van mannen en vrouwen alleen maar verschillend, maar lijken ze veel meer op elkaar dan je denkt. “Een man wiens emoties fluctueren tijdens een sportwedstrijd word bijvoorbeeld eerder beschreven als ‘gepassioneerd’, terwijl een vrouw wiens emoties veranderen als gevolg van een gebeurtenis – zelfs als deze wordt uitgelokt – vaak irrationeel wordt genoemd,” zegt onderzoeker Adriene Beltz.

Vaak worden de (dus niet-bestaande) sterk wisselende emoties van vrouwen toegeschreven aan de hormonen. Daarom hebben de onderzoekers nog onderscheid gemaakt tussen vrouwen die wel of niet de pil slikten. Ook bij hen bleek er geen verschil te zijn in emotiebeleving.

Bron(nen):   Scientias