Amputatie op verzoek van de patiënt

In Oostenrijk heeft een man vrijwillig zijn hand laten amputeren om deze te laten vervangen door een bionisch exemplaar. De 26-jarige patiënt kon na een motorongeluk zijn hand niet meer gebruiken. Als zijn stomp over enkele weken genezen is, krijgt hij een bionische hand die wordt aangestuurd door zenuwsignalen vanuit zijn arm.

In 2001 vloog de man met een motorfiets tegen een lantaarnpaal tijdens een vakantie in Servië. Hij liep letsel op aan een been en schouder. Zijn been genas, maar door het schouderletsel was zijn arm verlamd. Daarom werd zenuwweefsel van zijn been naar zijn arm getransplanteerd. Dat zorgde ervoor dat hij zijn arm weer kon gebruiken, maar niet zijn hand. Een tweede operatie waarbij spier- en zenuwweefsel naar zijn onderarm werd getransplanteerd, bracht helaas ook geen verandering in de toestand van zijn hand. Maar deze ingreep zorgde er wel voor dat de hersenen signalen konden doorsturen naar de onderarm, die een bionische hand kunnen aansturen.


Drie jaar geleden werd hem gevraagd of hij zijn hand wilde laten amputeren. Dat wilde hij en in de tussentijd heeft hij geoefend met het gebruik van de bionische hand naast zijn eigen hand. Bionische handen kunnen knijpen en grijpen in reactie op signalen van de hersenen, die worden opgepikt door 2 sensoren op de huid boven de zenuwen in de onderarm. De patiënt controleert de hand met behulp van dezelfde hersensignalen die hij ook gebruikt om soortgelijke bewegingen uit te voeren met de echte hand. De pols van de prothese kan handmatig worden gedraaid.

Dit is de tweede keer dat de Weense chirurg professor Oskar Aszmann zo'n operatie uitvoert. Vorig jaar liet een 24-jarige Oostenrijker als eerste ter wereld zijn hand vrijwillig amputeren en vervangen door een bionische prothese. Hij kon zijn hand niet meer gebruiken nadat hij geëlektrocuteerd was op het werk. Hij kan nu een fles openen en zijn veters binden. Hij is heel blij met het resultaat van de ingreep, maar krijgt binnenkort een nieuwe prothese waarmee hij nog meer bewegingen zal kunnen uitvoeren.

Bron(nen):   BBC News