Schoolsluiting heeft één groot voordeel. En daar moeten we volgens onderzoekers wat mee

De sluiting van de scholen heeft vooral veel nadelen gehad. Denk aan een gebrek aan sociale contacten en verslechterde leerprestaties. Maar er was ook één groot voordeel: tieners zijn beter uitgeslapen.

Uit onderzoek is gebleken dat scholieren angstiger en depressiever zijn geworden door de schoolsluiting. Ook bewogen ze minder en hingen ze meer achter schermen. Maar ze konden ook langer slapen, wat hun gezondheid juist ten goede kwam.

Onderzoekers vroegen 3.664 middelbare scholieren in de Zwitserse stad Zürich naar hun slaapgewoonten. Wat bleek: tijdens de drie maanden durende schoolsluiting stonden ze gemiddeld 90 minuten later op, terwijl ze maar een kwartier later naar bed gingen. Een slaapwinst dus van 75 minuten.

Ze zaten daardoor iets beter in hun vel en dronken minder alcohol en cafeïne, aldus de onderzoekers. “Hoewel de lockdown duidelijk leidde tot een slechter welzijn van veel jonge mensen, onthullen onze bevindingen ook een verrassend voordeel van de schoolsluiting waar tot nu toe weinig aandacht aan is besteed,” reageert onderzoeker Oskar Jenni.

Voldoende slaap is belangrijk voor de gezondheid. Het leidt ook tot een beter concentratievermogen en minder angstgevoelens. Volgens de onderzoekers zouden de scholen dan ook een uur later moeten beginnen. “De vroege start van de schooldag in Zwitserland is in strijd met de natuurlijke, biologisch bepaalde slaappatronen van tieners,” zo schrijft de onderzoeksgroep. “Omdat jongeren vroeg moeten opstaan ​​voor school, hebben velen last van chronisch slaaptekort.”

Bron(nen):   Scientias