Simpele truc om gelijk te krijgen in een discussie

Als je vaak terecht komt in discussies waarin je iemand probeert te overtuigen van zijn ongelijk en jouw gelijk, is dit mogelijk een suggestie: vraag niet waarom de ander iets vindt, maar vraag hem (haar) hoe hij zijn visie zou willen uitvoeren. Een wetenschapper heeft op experimentele wijze die truc toegepast op mensen met zeer radicale denkbeelden over het verbeteren van de wereld. Gesprekken over de vraag waarom ze dat wilden liepen op niet veel uit, maar gesprekken over hoe bleken inhoudelijk veel interessanter, ook al omdat het de radicalen dwong om los te komen van de slogans en concrete stappen te formuleren. In Political Extremism Is Supported by an Illusion of Understanding kun je er over lezen. Maar het is ook een heel bruikbare strategie voor een gesprek over een gewoon onderwerp. Vraag naar het hoe en dwing daarmee je gesprekspartner concreet te worden

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Gelijk hebben gelijk krijgen.
  Ik prefereer de 1e

  • Prikker

   Je moet ze de kost niet geven voor wie die 2e echt onvoorwaardelijk belangrijker is. Hele seminars en workshops worden hiervoor gehouden.

   (in antwoord op harrr)
 2. kletsmajoor

  M.a.w. politiek extremisme wordt gesteund door het Dunning-krugereffect.

  Overigens ik pas die “truc” weleens toe maar mijn ervaringen zijn niet onverdeeld gunstig. Voor zulke mensen voelt zo’n insteek kennelijk als moedwillig de zaak traineren en niet als een valide discussie. Ze worden dan boos c.q. nog bozer. Ze zijn ook heel creatief in het omzeilen van zo’n discussie met argumenten die erop neerkomen dat andere mensen die meer praktisch zijn ingesteld maar voor de invulling van de details moeten zorgen. Daarmee plaatsen ze zichzelf weer stevig op het voetstuk van de allesoverziende generalist.

  Mijn ervaring is dat als deze mensen eenmaal een machtspositie hebben verworven, ze bijna onbereikbaar (en onstuitbaar) zijn geworden. Tegen de tijd dat de praktische problemen van hun ideeën zichtbaar worden, zijn ze allang weer doorgeschoven naar een ander project c.q. een ander onderwerp, zo leren ze nooit iets van hun fouten.

 3. Victor Verlon

  Met sommige mensen valt niet te praten noch te onderhandelen. De keuze met wie je in gesprek gaat, daar begint het mee.

  En het mag de vraag zijn of ‘je gelijk krijgen’ wel een doel is om na te streven. Niet goed voor een discussie op het werk of bijvoorbeeld in een liefdesrelatie… !

 4. vanhetgoor

  Deze truc is niet toe te passen. Laten we uitgaan van een gematigde extremist, iemand die niet zelf op moorden uitgaat, maar iemand die er geld voor geeft zodat anderen dat kunnen gaan doen. Als men zo-iemand NIET vraagt waarom, maar vraagt hoe hij dit wil verwezenlijken dan krijgt men te horen hoe hij dat wil doen. Dan voelt die ‘gematigde extremist’ zich op zijn plaats en hij gaat uitleggen hoe hij met zijn geld mensen naar de verdommenis kan helpen. Deze truc is bedacht door iemand die niet vaak van gedachten wisselt met ‘gematigd’ geesteszieken of ‘gematigde’ terroristen.

  Mensen die ziek in het hoofd zijn hebben de moraal omgedraaid, daar helpt geen discussie, en trucjes helpen ook niet. Tegen terreur helpt alleen contra-terreur en dan nog veel harder. Opsluiten in een kerker met als enige afleiding een TV met daarop Oprah Winfrey, en dan moeten ze daar naar kijken, 24 uur per dag. Om de minuut wordt er even gepauzeerd, dan moet de gematigde terrorist of gematigde massamoordenaar samenvatten wat hij daarvoor gezien heeft. Dat zal hel leren wat de werkelijke waarden in het leven zijn. Vragen aan een terrorist HOE hij de ideale samenleving wil bereiken, dat is alleen maar vragen naar de bekende weg, middels terreur en het verspreiden van leugens. Je hebt niets aan een gewonnen discussie met een persoon die ziek in het hoofd is. Je kunt iemand niet dwingen om moraal te hebben en logica te gebruiken bij het maken van beslissingen. Deze truc moet dus zo spoedig mogelijk naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Reacties niet toegestaan