Scandinaviërs hebben grotere hersenen dan wij

Hoe verder mensen van de evenaar wonen, hoe groter hun hersenen en ogen. Dat betekent niet dat ze intelligenter zijn. Het dient alleen om ze beter te laten zien. Dat hebben evolutionair antropologen van de Universiteit van Oxford aangetoond.

Naarmate men zich verder van de evenaar verwijdert, vermindert de hoeveelheid licht die het aardoppervlak bereikt. Ter compensatie hebben mensen daar grotere oogballen en de hersengebieden die te maken hebben met het zicht nemen ook in omvang toe. Nachtelijke primaten hebben ook grotere ogen dan die actief zijn overdag, vermoedelijk om hen te helpen beter te zien in het donker, en hetzelfde geldt voor vogels die vroeg in de morgen zingen, als het licht schaars is.

De onderzoekers bepaalden de grootte van de oogkassen en de hersenen van 55 mensen uit 12 verschillende gebieden met wisselende breedtegraden over de hele wereld, waaronder Scandinavië, Kenia en Australië. Ze stelden vast dat de omvang van de oogbol en de hersenen toenam met de breedtegraad. De grootste hersenen werden gevonden in Scandinavië, de kleinste in Micronesië.

Bron(nen):   Live Science