Ritalin helpt mogelijk bij stotteren

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles blijkt dat Ritalin misschien een positief effect heeft op mensen die stotteren. De proefpersonen in het onderzoek moesten een tekst lezen; hierbij constateerden de onderzoekers dat de inname van Ritalin zorgde voor een vermindering van het aantal stottermomenten, gemiddeld daalde dit aantal van 33 naar 22 momenten. Ook bij het spontaan spreken werd een duidelijk verbetering geconstateerd; voor de inname van Ritalin hadden de proefpersonen gemiddeld 19 stottermomenten, erna slechts 8 stottermomenten. Ook het effect van een placebo werd onderzocht; dit bleek geen beduidend effect te hebben. Bij zowel het oplezen van teksten als het spontaan spreken werd er geen significant verschil geconstateerd. Ondanks de duidelijke objectieve verbetering, rapporteerden de proefpersonen geen subjectieve verbetering.  Dit kan komen door de hoge verwachtingen van de proefpersonen; mensen die dachten dat ze door de Ritalin helemaal niet meer zouden stotteren, waren waarschijnlijk enigszins ontgoocheld. Het is nog te vroeg om Ritalin aan te bevelen als geneesmiddel voor mensen die stotteren, omdat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de lange termijn effecten. Het is nog onbekend of een langdurige inname van Ritalin beter of slechter is dan een eenmalige inname. Ook verder onderzoek naar de veiligheid op de lange termijn is noodzakelijk.

Bron(nen):   EOS Wetenschap      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Prikker

    Ja, geniaal… laten we onze kinderen nòg meer medicijnen geven om maar perfect te zijn ! Want dat is de oplossing… (einde cynisme)

    Als we nou een beginnen te accepteren dat kinderen niet perfect hoeven te zijn en dat een beetje stotteren, druk zijn (ADHD) of langzaam lerend zijn (dyslexie) helemaal niet zo erg is. Weg met die troep (=medicijnen).

  2. Buck Danny

    “Het is nog te vroeg om Ritalin aan te bevelen als geneesmiddel voor mensen die stotteren, omdat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de lange termijn effecten.”

    Maar ondertussen mensen met ADHD langdurig volpompen met Ritalin is wel oké? Ik geloof er niks van: http://www.ted.com/talks/ben_goldacre_what_doctors_don_t_know_about_the_drugs_they_prescribe

Reacties niet toegestaan