8 luie manieren om af te vallen

Wetenschap
dinsdag, 03 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vergeet je dieet en de sportschool. Er zijn eenvoudiger manieren om af te vallen.
  1. Laat je vaccineren
    Van een verkoudsheidsvirus, het zogenaamde adenovirus-36 (Ad-36) is aangetoond dat het verband houdt met obesitas. Het verhoogt het aantal vetcellen in het lichaam en de hoeveelheid vet binnen deze cellen. Mensen met obesitas hebben 3 keer vaker antistoffen tegen dit virus (wat erop wijst dat ze nu of eerder besmet waren met het virus) dan mensen met een gezond gewicht. Het 'vet-effect' van Ad-36 kan jaren doorwerken, maar hoe lang precies is nog niet bekend. Inmiddels zijn er ook nog 10 microbes gevonden, die dieren dikker maken. Het is niet ondenkbaar dat er op termijn een obesitasvaccin komt.
  2. Ontstress
    Extreme stress leidt vaak tot gewichtsverlies, maar de dagelijks terugkerende zorgen en stressmomenten hebben eerder het omgekeerde effect. Een dieet volgen is zo'n dagelijkse stressor. Uit een recente studie blijkt dat een matige caloriebeperking muizen gevoeliger maakte voor stress en dit effect bleef bestaan ​​nadat ze stopten met het dieet. De muizen ging meer vetrijke voeding eten dan soortgenoten die nooit op rantsoen werden gezet. In plaats van calorieën te tellen, kun je dus beter ontspannings- en meditatietechnieken toepassen.
  3. Zet de verwarming een graadje lager
    Uit onderzoek blijkt dat mensen die de verwarming hoog zetten 2 keer zoveel kans hebben om obesitas te ontwikkelen dan mensen die minder hard stoken. Het meeste vet in ons lichaam is wit vet, maar er is ook bruin vetweefsel. Als de temperatuur daalt tot 18°C zorgt het bruine vet ervoor dat je meer energie verbruikt om warm te blijven. Als je echter niet vaak genoeg blootgesteld wordt aan lagere temperaturen, vermindert je hoeveelheid bruin vet en je vermogen om extra energie te verbruiken.
  4. Eet meer eiwitten
    Mensen nemen meer calorieën tot zich bij een maaltijd die minder eiwitten bevatten dan bij een maaltijd met meer eiwitten. Het lijkt er op dat ze blijven dooreten tot ze toch hun eiwitgehalte op peil hebben gekregen. Eiwitrijke maaltijden geven je ook een voller en minder vermoeid gevoel. Eiwitten verhogen de activiteit van de orexinecellen (WIK). Dat leidt tot een wakker gevoel en meer lichamelijke activiteit, waardoor we meer calorieën verbranden.
  5. Let op de verpakking
    En dan niet alleen op de ingrediënten die erop staan, maar op het materiaal van de verpakking. Sommige plastic verpakkingen en blikjes bevatten hormoonontregelaars die afgegeven worden aan het voedsel of de drank en er zijn aanwijzingen dat dit je dikker maakt. Veel van deze hormoonontregelaars zijn van invloed op de werking van de schildklier die de stofwisseling regelt.
  6. Doe het licht uit
    Uit onderzoek is gebleken dat muizen die 's nachts blootgesteld werden aan licht 10% meer wogen na 8 weken dan muizen met een normale donker/licht cyclus. Mensen die in ploegendiensten werken, hebben ook meer kans op overgewicht. Dit komt waarschijnlijk doordat de biologische klok ontregeld raakt en die is van invloed is op de stofwisseling. Probeer in ieder geval licht met blauwe golflengten van LED-lampen 's nachts te vermijden.
  7. Verhuis naar het platteland
    Een stevige wandeling of joggen is gezond, tenzij je het doet in een drukke stad. Het inademen van vervuilde lucht kan leiden tot extra vetophoping rond je maag en maakt je cellen minder gevoelig voor insuline, hetgeen de kans op type 2 diabetes verhoogt.
  8. Slaap een uurtje langer
    Te weinig slapen kan je dik maken. Uit onderzoek is o.a. gebleken dat kinderen van 3 tot 5 jaar die minder dan 11 uur per nacht sliepen, meer kans hadden om op hun 7e obesitas te hebben. Slaaptekort vermindert de afscheiding van leptine, een hormoon dat de eetlust onderdrukt en leidt tot een toename van ghreline, een hormoon dat de eetlust stimuleert. Maar het kan ook zo zijn dat als je minder slaapt, je meer tijd hebt om te eten.
Bron(nen): New Scientist