Eindelijk een fiets die je niet kunt stelen

Eenvoudig en briljant tegelijk: een fiets waarbij de fiets zelf het slot is. Niet alleen maakt het frame het slot supersterk, ook is stelen nutteloos, want dan is de fiets kapot. De zogenoemde Yerka-fiets is het idee van drie Chileense studenten, zo schrijft De Morgen. Je trekt de buis van het zadel los en die plaats je achter een boom of paal. De onderste buis van het frame buig je open en daar steek je de zadelbuis doorheen (zie filmpje). Met een beetje oefening is dat volgens de bedenkers in 20 seconden klaar. Wil een dief toch de fiets stelen, dan moet hij het frame kapot maken en kan hij dus niet veel meer met de fiets. De fiets komt helaas voorlopig nog niet op de markt. Voor het plan van de studenten moet eerst nog een producent worden gevonden. In Nederland worden jaarlijks tussen de 500.000 en 750.000 fietsen gestolen. In steden als Amsterdam rijdt waarschijnlijk 10 tot 20 procent van de inwoners op een gestolen fiets.

Bron(nen):   De Morgen      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Zadelbuisje doorzagen en je kunt weer verder op je complete fiets als dief.

  • RHK

   Het idee is wel interessant, maar er zijn toch nog mogelijkheden om de fiets te stelen. Met een beetje fantasie zijn er wel soortgelijke “klap”-constructies te bedenken die wel werken.

   (in antwoord op Prikker)
 2. André Somers

  Er zit natuurlijk nog steeds een slot in, alleen is het een ander soort slot. En ook dat slot kan geforceerd en ongetwijfeld vervangen worden. Het enige punt is dat de fiets niet _direct_ bruikbaar is. Maar dat houdt dieven die een fiets stelen door het wiel waarmee hij vast staat maar gewoon te laten staan ook niet tegen.

  Die framebuis is belangrijk voor de stijfheid en stabiliteit van de fiets. Ik zou die niet graag opgeven voor een feature waarmee ik de fiets aan sommige palen en bomen kan vastzetten (maar niet aan alle: niet te dik, niet aan een andere fiets, niet ietsje verder weg, etc.)

 3. Peter Kleiweg

  Briljant! Alleen even alle fietsenrekken vervangen door lantaarnpalen.

 4. harrr

  Gewoon even omhoog tillen 🙂

 5. Oh_Oh_SarCastro

  Wie wil er nu zo een hipsterfiets stelen

Reacties niet toegestaan