Bier is gezonder dan wijn

Wetenschap
maandag, 06 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vaak wordt beweerd dat het drinken van 1 of 2 glazen wijn per dag goed is voor de gezondheid. Nu is echter aangetoond dat het risico dat je mondkanker krijgt verdrievoudigd is als je 2 glazen wijn per dag drinkt.
Nee, dan kun je beter aan het bier. Bier heeft een negatief imago: het wordt geassocieerd met dronken hooligans en mannen met een bierbuik, maar het is echt gezonder dan wijn. Een bierbuik ligt meer aan de levensstijl en het aantal biertjes dat je wegwerkt. Bier is op zich niet zo calorierijk. Een glas bier (250 ml) bevat 180 calorieën, terwijl een glas rode wijn 160 calorieën bevat en een glas witte wijn 150 calorieën.
Hoewel alcohol je lichaam doet uitdrogen, is een glas bier effectiever om het lichaam te rehydrateren dan een vergelijkbare hoeveelheid water, blijkt uit een studie aan de universiteit van Granada in Spanje. De wetenschappers onderzochten 40 studenten - waarvan de helft bier dronk en de andere helft water na het sporten. Zij vonden dat de koolstof-dioxidebelletjes in het bier er niet alleen voor zorgde dat bier meer dorstlessend was, maar ook voor een verhoogde absorptie van water, terwijl de koolhydraten in het bier de verbruikte calorieën verving. Bier bevat kalium wat helpt om het lichaam na het sporten te rehydrateren.
Bier is ook rijk aan B-vitamines, in het bijzonder B2, B3, B6, B9 en B12, die noodzakelijk zijn voor je energie en de opbouw van nieuw spierweefsel. Een glas bier zou ongeveer 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze vitamines bevatten.
Bron(nen): Daily Mail