Paar glazen wodka? Goed voor de creativiteit!

Wetenschap
zondag, 19 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een paar glazen wodka zijn goed voor de creativiteit. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van wetenschappelijk onderzoek.
Meestal denk je bij dit soort berichten: "Mwah, zal wel". Maar dit is behoorlijk serieus onderzoek dat ook is gepubliceerd in het tijdschrift Consciousness and Cognition.
Het gaat om proefpersonen die ze een paar glazen wodka te drinken gaven tot ze een promillage hadden dat nog onder de limiet lag waarmee je mag autorijden. Ze waren dus allesbehalve dronken, maar net een beetje relaxter dan zonder glaasjes.
Een woordtest waarbij het aankwam op creativiteit deden de mannen met drank op het beter dan de broodnuchtere proefpersonen. De mensen met drank op dachten net iets sneller en creatiever.
Hoe kan dit? De onderzoekers vermoeden dat de alcohol het denken van de proefperonen wat losser maakt. Je zit minder vast in geijkte denkpatronen en dent due meer 'out of the box'.
Misschien ben je ook wat minder bang om fouten te maken.
De onderzoekers suggereren dat componisten en artiesten van deze resultaten kunnen profiteren. Een paar glazen op en hun kunstwerken worden nog mooier.