Die impulsieve, lastige kleuter wordt later een probleemgokker

Wetenschap
woensdag, 25 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
'Geef me een kind van 3 en ik vertel je wie op volwassen leeftijd een gokverslaafde wordt', zeggen onderzoekers. Op basis van testjes bij meer dan 900 individuen vanaf de peutertijd bleek dat kinderen die als 3-jarigen als rustelozer, onoplettender, tegendraadser en humeuriger beschreven werden dan hun leeftijdsgenoten 2 keer zoveel kans hadden om op volwassen leeftijd problemen met gokken te krijgen.
Het gedrag van 1.037 Nieuw-Zeelandse 3-jarigen werd geobserveerd en beoordeeld op type temperament. De kinderen die werden gecategoriseerd als 'ontremd' waren rustelozer, impulsiever, negatiever en minder goed in staat om hun emoties onder controle te houden.
Op 21- en 36-jarige leeftijd beantwoordden de proefpersonen vragen over hun gokgedrag. Op 21-jarige leeftijd had 86% gegokt, maar slechts 13% op een problematische manier. Op 32-jarige leeftijd waren er nog maar 4% probleemgokkers.
Er zijn nog andere factoren die de kans op gokverslaving doen toenemen, zoals van het mannelijk geslacht zijn, een lage sociaal-economische status en een lage intelligentie, maar ook als gecontroleerd werd voor deze factoren bleef het verband tussen het temperament als kleuter en later gokgedrag bestaan. De onderzoekers zijn van mening dat lesprogramma's waarbij kleuters zichzelf beter leren te beheersen een preventieve werking kunnen hebben tegen gokverslaving.
Bron(nen): e-Science News