Mannen en vrouwen lijken eigenlijk best veel op elkaar

Mannen leven voor seks, zijn sportfanaten en delen zelden hun gevoelens, terwijl vrouwen veel roddelen, neurotisch zijn en houden van winkelen. Tenminste dat zijn enkele van de meest gehoorde seksestereotypen. Maar een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat de werkelijkheid heel anders in elkaar zit en beide seksen eigenlijk best veel op elkaar lijken.

Volgens wetenschappers richten we ons vooral op de extreme stereotypen, waardoor het lijkt alsof mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Een gecombineerd onderzoek met gegevens van meer dan 12 miljoen mensen laat echter wat anders zien. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat er een overlap is van bijna 80 procent voor meer dan 75 procent van de psychologische kenmerken, zoals het nemen van risico’s, stress op het werk en de moraal.

Uit deze studie blijkt dat mannen en vrouwen bij de meeste psychologische kenmerken relatief vergelijkbaar zijn. Ongeacht of het om cognitieve kenmerken (zoals intelligentie), sociale persoonlijkheidskenmerken of welzijn gaat. Ook leeftijd speelde geen rol bij de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Echter, de onderzoekers betwisten niet dat er ook grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Zij vonden 10 kenmerken waarbij een aanzienlijke kloof bestaat tussen de geslachten; enkele van deze matchen met de welbekende stereotypen. Zo zijn mannen agressiever en hechten vrouwen zich meer aan hun vriendenkring en zijn ze gevoeliger voor pijnlijke prikkels.

Bron(nen):   Deccan Chronicle