Te lang slapen net zo ongezond als te kort slapen

Om overdag goed te functioneren moet je een goede nachtrust hebben en dat houdt in dat je minimaal 7 á 8 uur slaap krijgt. Mensen die het chronisch met minder uren moeten doen, zoals jonge ouders, lopen belangrijke gezondheidsrisico's. De slaapbehoefte verschilt per persoon - sommige zweren bij 10 uur slaap in het weekend om bij te komen van de week. Anderen zijn iedere ochtend vanaf half 6 wakker en hebben de kranten al uit als de rest pas opstaat. Aangeraden wordt 7 tot 9 uur slaap per nacht. Wie 3 tot 5 jaar aan slaapgebrek lijdt, kan al een gekrompen hersenmassa oplopen. Te weinig slaap leidt, zo blijkt uit meerdere studies, tot vervroegde sterfte. Maar te lang slapen is ook niet goed. Wie meer slaapt dan 9 uur per nacht, loopt dezelfde of zelfs grotere risico's, blijkt uit onderzoek. Mensen met een 'slaapoverschot' zouden vatbaarder zijn voor depressie. Daarnaast zou hun lichaam vatbaarder zijn voor infecties en sneller ziek worden. Volgens Finse wetenschappers die 3700 mensen onderzochten, is te veel slaap een groeiend probleem in de moderne maatschappij.
Volgens de nieuwssite Vox verlies je net zo goed 'levenstijd' als je lang uitslaapt als wanneer je systematisch te weinig slaapt, omdat je dag korter is en je na 30 jaar heel wat tijd slapend hebt doorgebracht. Daarbij is het eind van je leven dus ook sneller in zicht door de fysieke gevolgen. Op Vox is een vermakelijke filosofische verhandeling over lang slapen te lezen.

Bron(nen):   De Morgen      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ferdinand de fascist

  Dit moet waarschijnlijk het gedrag in politiek Den Haag verklaren. Daar slapen ze ook maar door.

  • VerzetIsZinloos

   Die slaapwandelen. Een slaapwandelaar mag mensen vermoorden zonder dat die veroordeeld wordt. Opgepakt nog wel. Je mag in je slaap ook mensen verkrachten. Word je allemaal niet aangerekend.
   Politici zijn veel schadelijker. Brengen hele economieën tot staande, maar komen overal mee weg. Ja, bankdirecteuren ook.
   Dat zijn de mensen met de beste kantoorbanen.
   Slapen mogen ze zelfs tijdens het werk, als je er maar bent.

   (in antwoord op Ferdinand de fascist)
 2. marianne martens

  Gelukkig weer een Fins onderzoek waar de bevolking meteen kan participeren. De winter is daar echt winter met langdurige zwarte dagen. Wat moet je doen/ In bed liggen lijkt mij.

  • Apekool

   Je hoeft niet per se in je eentje stil te liggen 😉

   (in antwoord op marianne martens)
   • Daniel

    In Finland liggen mannen in bed met drie travestieten en een herdershond en dan nog liggen ze stil.

    (in antwoord op Apekool)
    • marianne martens

     weet je het zeker?

     (in antwoord op Daniel)
     • Daniel

      Nee, van horen zeggen, voor mijn werk ben ik wel vaak in Finland geweest en ken alleen de eenzame nachten in veel te warm gestookte hotelkamers. Dat is pas afzien, na een dag vergaderen met maar een half uur lunchpauze. Geef me dan maar Italië daar lunchen ze makkelijk een uur of twee. Als een politicus het heeft over de hardwerkende Nederlander moet ik altijd lachen, waarom ik dat doe weet ik niet goed.
      Nou ja…., hard werken en Nederlanders…. dan denk ik aan mensen die vinden dat mensen die werken voor een bank graaiers zijn. Net als alle managers en directeuren. Mensen met een uitkering zijn uitvreters en profiteurs. Om nog maar te zwijgen van kunstenaars. Want die leven niet van de kunst, maar van onze belastingcenten. Ook mensen waarvan het vermoeden bestaat dat ze lid zijn van ‘de linkse kerk’ deugen niet. Want die hebben ons land naar de verdommenis geholpen.

      Ik raak in vorm en ga verder: Voorstanders van Zwarte Piet zijn slecht. Want dat zijn racisten. Van tegenstanders moeten we ook niks hebben. Want dat zijn klagers, zeurpieten en huilebalken. Boeren mishandelen op grote schaal dieren. En studenten zorgen voor overlast in binnensteden. Het zou sowieso verboden moeten worden kinderen te krijgen. Als ze klein zijn dan jengelen ze. En als ze groter zijn dan hangen ze in groepsverband rond met een jointje in de mond.

      Het gaat om veel mensen en er is eigenlijk maar een conclusie mogelijk. Er zijn maar twee gewone hardwerkende Nederlanders. U en ik. En ik ben met pré-pensioen.

      (in antwoord op marianne martens)
  • VerzetIsZinloos

   Ik las gisteren of eergisteren dat een winterslaap zelf heel gezond is. Dieren doen het ook en ze hebben daar ontzettend veel baat bij.
   Een werkend mens doet elke dag hetzelfde, meestal niet in het weekend, en dan mag die niet eens een break nemen laat staan een vakantie.
   In Engeland werden de mensen vandaag geadviseerd binnen te blijven vanwege de snijdende kou.
   Dat kennen we hier niet. Weer of geen weer wij moeten doen wat er gedaan wordt anders gaan onze welvaart verloren.
   Intussen wordt onze gezondheid ernstig bedreigd en dreigen we juist aan slaaptekort.
   Ik ben ook blij als ik om 11 uur de luiken dicht mag doen en het valt zwaar als ze tussen 7 en 8 weer open moeten.
   Uitslapen kan ik al jaren niet meer. Ik ben al blij als ik de 8 haal.
   Meestal val ik zo weg zo kapot ben ik ben na een halve dag werken.
   Ik ben blij dat ik niet meer hoef te sporten. Dat doe ik wel tijdens mijn werk. Vroeger kon ik wel uitslapen. Ik denk dat ik het nodig had.
   Veel mensen proberen uit te testen hoe kort ze kunnen slapen en hoe lang ze dat volhouden.
   Korsakov is er niks bij. 😉

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Vergeleken met u is het werken dramatisch veranderd, harder, killer geworden met als motto: ” Doorwerken tot je er dood bij neervalt”. Heb heel veel schaamte en mededogen met de jonge,
    middelbare en oudere werknemers.. Keihard werken, geen bijscholing meer en na het eerste ziektemelding een of andere zwatelende protocollaire onderknuppel aan de telefoon etc.,terwijl je nooit ziek bent. Ik begrijp uw verhaal goed. Achteraf denk wat ik ben ik stom, dom en kortzichtig geweest t.a.v. van mezelf. Hard werken, werk naar huis in het weekend, slaap tekort, je sociale leven minimaal. Voor werk waar de ene Geep na de andere Geep aan de top zat, die het niet over patiënten hadden maar over structuren en reorganisaties waar niemand van wist hoe ze uitpakten.De hypocrisie, het wantrouwen steeg tot grote hoogte. Dertig jaar geleden kwamen de eerste mensen in therapie van grote multinationals omdat ze het niet volhielden zo laat te werken en je privaat leven te verwaarlozen.Ook al zou ik willen kan nog geeneens een opmerking maken over hoe anders. Zoals een ieder wil je werken, geld verdienen en misschien houdt u van het werk als het tempo anders lag. De winterslaap zoals bij de dieren is een prachtcircuit, slapen, voedsel zoeken, baren, je diertjes zien spelen en opgroeien en weer slapen. Ken wel mensen die op een metabolisch lager niveau leven, helemaal niets mis mee.Korsakov heb ik na mijn werk wel heel diep en ver in mijn wijnglas zien schitteren, was ook niet fijn.

    (in antwoord op VerzetIsZinloos)
 3. Koper

  En hoe zit het met middagdutjes/siësta’s? Magda ook nie meer?

Reacties niet toegestaan