Ruimtereizen blijkt niet zo gezond

Onderzoek op ratten heeft aangetoond dat een langdurig verblijf in de ruimte niet zo goed voor ons zal zijn. Blootstelling aan kosmische straling kan namelijk leiden tot ontstekingen in de hersenen. Een reis naar bijvoorbeeld Mars brengt daardoor nog niet te overziene risico's met zich mee. De ratten werden blootgesteld aan energierijke geladen deeltjes die ook in kosmische straling zitten. De straling is een overblijfsel van supernova explosies. De ratten kregen ontstekingen waardoor de communicatie tussen zenuwcellen werd verstoord. Onder andere het leervermogen en het geheugen werd aangetast. Eerder bleek al dat de straling cognitieve problemen kan veroorzaken die kunnen leiden tot Alzheimer. Onderzoeker Charles Limoli: "Dit is slecht nieuws voor astronauten die een twee tot drie jaar durende reis naar Mars maken. Minder goed presteren, een slechter geheugen, minder goed in staat zijn om te focussen: het zijn allemaal dingen die belangrijke activiteiten tijdens de missie kunnen beïnvloeden en blootstelling aan deze deeltjes kan wel eens langdurig nadelige consequenties hebben voor het brein." Een bemande missie naar Mars of elders zou nog wel mogelijk zijn als het ruimteschip afgeschermd wordt voor straling. Dat zou een deel van de straling tegen kunnen houden. Mogelijk zouden er ook medicijnen gebruikt kunnen worden om de communicatie in het brein te beschermen, maar die medicatie moet nog ontwikkeld worden. De astronauten die in het ISS zitten, bevinden zich nog binnen de magnetosfeer van de aarde, die tegen de straling beschermt.  

Bron(nen):   Scientias      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Bemande ruimtevaart heeft sowieso geen toekomst.

  • AT

   Kijk aan, je bent er geweest zo te lezen. Vertel er eens wat meer over!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nergens in ons zonnestelsel is leven mogelijk en de dichtstbijzijnde ster staat op meer dan vier lichtjaar van de Aarde. Met andere woorden: er is niets om heen te reizen.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Je doet stellingen die nergens op gebaseerd zijn, alleen maar op wat wij tot nu toe weten. Je stelt dat bemande ruimtevaart geen zin heeft omdat er geen leven mogelijk is. Maar wij ondernemen bemande ruimtevaart om verschillende redenen, ook om ons bestaan hier op aarde te kunnen verklaren. En op een planeet die 20 lichtjaar van hier verwijderd is kan heel goed leven voorkomen, wij weten dat alleen (nog) niet.

     De ironie is dat jij hier regelmatig je op de borst loopt te kloppen met Westerse superioriteit, maar het is precies de ondernemingsgeest van Westerse wetenschap die de Westerse ‘beschaving’ op het niveau heeft gebracht waar we nu zijn. Jij bent dus eigenlijk een soort vleesgeworden contradictio in terminis.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Mijn stellingen zijn gebaseerd op simpele natuurkunde. De ruimte is zo groot en leeg dat mensen hem niet kunnen bereizen.
      Bemande ruimtevaart is volslagen zinloos. Het verklaart ons leven op Aarde niet en levert ook niets op.
      Je noemt jouw gebrek aan natuurkundig inzicht ondernemingsgeest maar ik noem het wat het is: pure dommigheid, AT.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Konden we in 1600 berekenen wat voor een reis naar de maan nodig zou zijn? Nee. Maar ik zie graag die ‘simpele natuurkunde’ van je. Jij houdt je hier wederom van de domme. Met jouw instelling hadden we nog in berenvellen gelopen, was er geen internet en had jij niet kunnen pochen met ‘Westerse superioriteit’.

      Je moet ook even goed lezen Burgermans, wat ik ondernemingsgeest noem, is wat wij allemaal doen om verder te komen; Columbus die een zeiltocht maakt, gebroeders Wright die vlogen, CERN dat een deeltjesversneller bouwt, ESA dat landt op een komeet. DAT is de ondernemingsgeest die jij dom noemt.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Nee, jouw gebrek aan natuurkundig inzicht noem ik dom, AT. Reken voor de grap maar eens uit hoe lang het zou duren van van de Aarde naar de meest dichtstbijzijnde ster te reizen.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Je eigen val is dat je uitgaat van huidige technieken. Daarom refereer ik ook aan onze kennis nu tov het jaar 1600. Toen wisten we niet dat we nu naar de maan zouden vliegen, laat staan op een komeet zouden landen. Wellicht hebben we over 200 jaar wél de mogelijkheid om met de snelheid van het licht te vliegen. Dan zou de tocht naar Proxima Centauri ineens vier jaar duren. Alle tochten die we nu maken zijn onderdeel van onze wetenschappelijke evolutie.

      Het grotere plaatje Burgermans, het grotere plaatje…

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      LOL

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Het is niet slim om de mogelijkheid van toekomstige technologieën aan te tonen of uit te sluiten op basis van kennis van nu. Wat we alleen kunnen is speculeren, kijkend naar de constante ontwikkeling van nieuwe technologieën die een eeuw geleden nog ondenkbaar waren en waarop door mensen met ‘LOL’ gereageerd werd. Oh nee, dat bestond toen nog niet.

      http://www.nasa.gov/content/next-provides-lasting-propulsion-and-high-speeds-for-deep-space-missions

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      LOL
      Je snapt kennelijk helemaal niets van natuurkunde.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      En jij kunt blijkbaar werkelijk niet begrijpend lezen. Waar heb ik gesteld dat we de natuurwetten zullen veranderen? Nergens.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Tenzij de natuurwetten veranderen blijven de afstanden in het heelal schier onbereisbaar, zoals ik heb uitgelegd, AT.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Ehm, correctie, hebt NIETS aangetoond, zero, nada, niente. En je ontwijkt wederom het feit dat je me niet begrepen hebt, of niet wil begrijpen.

      We kunnen geen enkele voorspellingen doen mbt onze technologische mogelijkheden over, zeg, driehonderd jaar. De snelheid van het licht is vooralsnog onbereikbaar, maar we weten niet welke uitvinding over honderd jaar gedaan wordt die het reizen met dergelijke snelheden dichterbij brengt. Berust je gewoon in het feit dat je het niet kunt aantonen, Burgermans.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Wat ben jij dom.

      (in antwoord op AT)
  • Dutchy

   Als je in 1671 had geleefd, had je dat dan ook tegen Columbus gezegd? Waar is je pioniersgeest? Je ondernemingszin? 😉

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Mijn verstand is net iets beter ontwikkeld dan mijn pioniersgeest. Je kunt in drie weken de oceaan oversteken maar de ruimte is zo leeg en zo groot dat je in geen 3000 jaar ergens kunt komen waar je kunt leven.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Maar dat is niet iets wat Columbus wist. Hij wist wel dat de aarde rond was, maar wat hij er tegen zou komen, was hem onbekend.

     Wat betreft de ruimte. Wie weet waar we allemaal kunnen leven of niet, of alleen maar onderzoek doen daar ter plekke, maakt het al waard.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Simpele natuurkunde leert ons dat we nergens heen kunnen reizen waar leven ook maar enigszins mogelijk is. De dichtstbijzijnde ster staat op meer dan vier lichtjaar!

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dead Silence

      Je bedoelt waar de mens kan leven. Anders valt me deze reactie van je tegen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Uiteraard.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Dutchy

      Het leuke is juist dat je niet precies weet wat er uit komt, onbemande ruimtevaart heeft zeker haar nut, ons eerste ruimtevaartuig heeft onze zonnestelsel verlaten ;-). Bemande ruimtevaart is zeker duur, maar door het onderzoek ernaar komen ook allerlei andere nuttige zaken naar voren, als een spin-off.

      (in antwoord op Burgermans)
 2. KarlRuprechtKroenen

  Ik heb het gemerkt ja, na al deze ruimtereizen voel ik mijzelf niet meer de ouwe, ik stel mijn reis naar Mars voorlopig even uit.

Reacties niet toegestaan