Doorbraak: wetenschappers laten oor weer aangroeien bij kinderen

Het is wetenschappers gelukt om een oor weer aan te laten groeien in een laboratorium en daarna op een patiënt te plaatsen. Het is het eerste regeneratieve medicijn ter wereld.

Voor de baanbrekende techniek zijn de kraakbeencellen van patiënten gebruikt om nieuw kraakbeen te vormen. Vijf kinderen die lijden aan microtia, een aandoening waarbij het oor onderontwikkeld is, hebben een experimentele operatie ondergaan. Het eerste kind dat 2,5 jaar geleden behandeld werd, toont geen afstotingsverschijnselen. Ook zijn de cellen niet door het lichaam geabsorbeerd, schrijven de Chinese onderzoekers in vakblad EBioMedicine.

Voor de nieuwe methode wordt een scan gemaakt van het goede oor van het kind. De vorm wordt vervolgens omgedraaid. Een 3D-printer maakt daar een biologisch afbreekbare mal van met kleine gaatjes erin. De kraakbeencellen van het goede oor worden gebruikt om de gaatjes op te vullen, terwijl het nieuwe oor nog steeds in het lab blijft.

In drie maanden tijd groeit het kraakbeen in de vorm van de mal en de mal zelf breekt langzaam af. Terwijl dit proces bezig is, wordt het oor aan het gezicht van de patiënt vastgezet. “Het is een geweldige behandeling,” zegt plastisch chirurg Tessa Hadlock. “Ze hebben laten zien dat het mogelijk is om de oorstructuur bijna helemaal te herstellen.”

Foto: EBioMedicine

Bron(nen):   The Independent