Langer zwangerschapsverlof leidt tot slimmere kinderen

Moeders die lang zwangerschapsverlof nemen krijgen slimmere kinderen doordat ze in de eerste levensjaren meer tijd met ze doorbrengen.

Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Het effect geldt echter enkel voor hoogopgeleide moeders met jongens. Als ze een tot twee jaar betaald verlof hebben, zijn hun zoons aanzienlijk slimmer op latere leeftijd, stellen onderzoekers van de Universiteit van Warwick. “Hun schoolprestaties verdubbelden bijna ten opzichte van leeftijdsgenoten wiens ouders slechts een tot drie maanden verlof kregen.”

Lager opgeleide moeders en mannen met lang verlof kregen geen slimmere kinderen. Waarom het alleen geldt voor hoogopgeleide moeders is onduidelijk. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van zowel Britse als Oostenrijkse ouders. In Oostenrijk werd betaald verlof verlengd tot twee jaar voor kinderen die na juni 1990 waren geboren. In Nederland hebben vrouwen slechts recht op 16 weken zwangerschapsverlof.

Het loont dus om in de eerste jaren zelf voor je kinderen te zorgen en ze niet alle dagen naar een kinderdagverblijf te sturen. Wie weet, worden ze daar ook nog gelukkiger van.

 

Bron(nen):   AD